Prijedlog vodeće oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) da se u toj zemlji iz kulturoloških, ali i sigurnosnih razloga zabrani u javnosti nošenje burki i nikaba izazvao je velike kontroverze, pa i ocjenu da bi se time kršile vjerske slobode, iako u praksi pokrivanje lica žena uopće nije u tradiciji slovenskih muslimana.

Zakonski prijedlog oporbenog SDS-a, bivšeg premijera Janeza Janše, koja zabranu pokrivala kojima žene u konzervativnim muslimanskim sredinama skrivaju lice, ali ih  muslimanke u Sloveniji, većinom podrijetlom Bošnjakinje iz BiH, niti ne nose, protumačen je preventivom pred radikalizacijom pripadnika te vjere ako bi došlo do velikog primanja izbjeglica iz Afganistana.

Taj prijedlog u Islamskoj zajednici Slovenije (IZS), najvećoj vjerskoj zajednici slovenskih muslimana, koja je povezana s BiH, nisu željeli komentirati, no tajnik manjinske Slovenske muslimanske skupnosti (SMS) Edin Kumalić izjavio je za Slovensku televiziju da bi pokrenuo ustavni spor u slučaju da parlament takav zakon prihvati. “Takav bi zakon kršio osnovna ljudska prava i slobodu vjerskog izražavanja”, kazao je Kumalić.

Islamska skupnost Slovenije (ISS) registrirala se 2005. godine nakon što je vjersko poglavarstvo Islamske zajednice u Sarajevu smijenilo dotadašnjeg ljubljanskog muftiju Osmana Đogića koji je bio imenovan 2001. godine, nakon višegodišnjeg boravka u Australiji, a nije želio prihvatiti vjersko vodstvo Sarajeva govoreći da muslimani u Sloveniiji ne žele biti podređeni bosansko-hercegovačkim muslimanima.

  • Slovenske političke stranke različito su, ovisno o političkom svjetonazoru, no uglavnom negativno, reagirale na prijedlog izmjena zakona o javnom redu i miru po kojemu bi se nošenje nikaba i burke na javnim mjestima kažnjavalo sa 100 eura kazne.

U utorak se o tome odmjereno oglasila i Slovenskla biskupska konferencija.

“Smatramo da je pitanje nošenja burke i nikaba u javnosti pitanje na koje moraju odgovoriti prvenstveno nadležne državne uustanove. Slovenska biskupska konferencija načelno drži kako svi ljudi imaju pravo živjeti u skladu sa svojim kulturnim i vjerskim vrijednostima”, navode u izjavi slovenski katolički biskupi.

Vodeća slovenska oporbena stranka predložila je izmjene zakona kojima bi se u Sloveniji preventivno zabranilo nošenje burke i nikaba te pooštrila politika azila kako bi se spriječilo stvaranje paralelnih i izoliranih muslimanskih četvrti u Sloveniji. Čelnik stranke Janez Janša i bivši ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenjak obrazložili su u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji da je riječ o preventivnoj mjeri pred mogućim dolaskom većeg broja muslimanskih izbjeglica. Razlozi za izmjene su zaštita slovenskog kulturnog identiteta i sigurnost u slučaju priljeva muslimanskih izbjeglica čije žene prekrivaju lica, rekao je Janša.
U Sloveniji živi 50-ak tisuća muslimana, uglavnom Bošnjaka i Albanaca, kod kojih pokrivanje ženskog lica nije uobičajeno, a vrlo su rijetke i muslimanke koje nose hidžab, tradicionalnu široku odjeću koja uključuje i pokrivanje kose te ušiju tradicionalnom muslimanskom maramom.

Komentiraj

FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.