Slovenski premijer Miro Cerar pao je u mjesec dana na ljestvici najpopularnijih poliitičara sa četvrtog na 10. mjesto, potporu gubi i njegova stranka, a broj birača  koji smatraju da vlada radi dobro tri puta je manji od onih kojii joj misle suprotno.

Najnovije mjesečno istraživanje javnog mišljenja ljubljanskog “Dela” čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak pokazalo je da je 18 posto anketiranih ocijenilo da vlada radi dobro i da Cerarova koalicija funkcionira kako treba, dok suprotno smatra njih 52 posto. Postotak onih koji bi na izborima glasovali za Cerarovu Stranku modernog centra (SMC) smanjio se s 11,5 posto u studenom na samo 7,6 posto, pokazalo je ispitivanje.

Najveći broj glasova potpore, 13 posto, dobila je oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), što je jednak rezultat koji je zabilježila i prije mjesec dana.

 

  • Prema ocjeni “Dela” pad potpore vladi, a osobito velik pad potpore premijeru i njegovoj stranci, posljedica je Cerarova sukoba sa sindikatima zaposlenih u policiji, zdravstvu i kulturi, ali i lokalnim vlastima jer se smanjuju subvencije općinama, a javnost ga u tome nije podržala.

 

Zaposleni u policiji već su mjesec dana u bijelom štrajku i traže više plaće i novu opremu, što je Cerar do sada odbijao, tvrdeći da bi to izazvalo lančanu reakciju neispunjivih zahtjeva u javnom sektoru.   Istodobno, liječnički je sindikat zatražio ostavku ministrice za zdravlje Milojke Kolar Celarc zbog vladina prijedloga zakona o zdravstvenoj djelatnosti koji bi racionalizirao dodjelu koncesija u javnom zdravstvu, a djelatnici u kulturi bojkotirali su sastanak s ministricom kulture Julijanom Bizjak Mlakar jer se proračunska izdvajanja za tu društenu djelatnost stalno smanjuju.

Na sastanku vladajuće koalicije održanom u nedjelju Cerar je obećao da će se pregovori s policijskim sindikatom obnoviti, ali da ih treba voditi imajući na umu raspoložive financijske mogućnosti jer su njihovi zahtjevi za povećanjem plaća od 35 posto neodrživi.

Glavni Cerarov koalicijski partner u sadašnjoj vladi, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), izrazio je tom prilikom sumnju da su napadi na vladu motivirani drugim razlozima i da mogu izazvati političku destabilizaciju države.

“Zabrinjavaju me pritisci na vladu sa svih strana koji se zadnjih dana događaju. Nisam siguran da se ne radi o frontalnom napadu na vladu, kako bi se destabilizirala politička situacija u državi. To nam ne treba i to u sadašnjim sigurnosnim prilikama sigurno ne bi bilo dobro”, kazao je Erjavec novinarima prilikom sastanka vladajuće koalicije, dodavši da je uz ostale ministre na meti javnih napada i ministar financija Dušan Mramor.

Komentiraj