Ravnatelj policije Vlado Dominić sudjelovao je na sastanku čelnika austrijske, slovenske, mađarske i hrvatske policije u Beču na kojem je zaključeno da će se već u Grčkoj razdvajati ekonomske migrante od stvarnih izbjeglica, izvijestio je MUP.

“Na sastanku je donesen zaključak kako se u okviru rada FRONTEX-a (Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama) treba žurno operacionalizirati i na teritoriju Grčke u funkciju staviti tzv. hot-spotovi.

U njihov bi rad bile uključene sve zemlje EU sa zadaćom registriranja i profiliranja/razlikovanja izbjeglica od ekonomskih migranata na ulasku iz Turske. Ekonomski migranti vraćali bi se u Tursku, a u skladu s Dublinskim sporazumom nastavila bi se briga o stvarnim izbjeglicama”, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Slovenija će angažirati umirovljene policajce; novi prijelaz u Austriju

Kako bi bolje upravljala migrantskom krizom Slovenija će angažirati i veći broj umirovljenih policajaca, a s Austrijom pregovara o otvaranju još jedne izlazne točke za migrante, jer je sadašnji prihvatni centar u Šentilju preopterećen.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je u srijedu da će vladi predložiti povećanje broja tzv. “pomoćnih policajaca”, tj već umirovljenih policijskih djelatnika, a bit će uglavnom angažirani na održavanju reda u prihvatnim centrima. Sada je na održavanju reda u migrantskoj krizi angažirano desetak tisuća redovnih i specijalnih policajaca, te 250 pomoćnih, uz sudjelovanje samo manjeg dijela vojske s obzirom da sinoć prihvaćeni zakon o većim ovlastima vojsci u kontroli granice i izbjeglica još nije na snazi.

 

  • “Pomoćni policajci imaju znanje i iskustvo, a dobiju jednake ovlasti kao i redovna policija”, kazao je popodne na brifingu za novinare Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova, rekavši da je policija višednevnim radom na kontroliranju priljeva izbjeglica vrlo iscrpljena i da su potrebne svježe snage.

 

Na novinarsko pitanje o pomoći koju je za Sloveniju u Bruxellesu jučer tražio predsjednik države Borut Pahor, Šefic je kazao da će ministarstvo obavijestiti Europsku komisiju o sredstvima i opremi koja bi bila potrebna slovenskoj policiji, a nam pitanje o eventualnom angažiranju stranih policajaca nije odgovorio izravno, uz opasku da bi u tom slučaju najprije bilo potrebno definirati koje bi ovlasti te osobe dobile u Sloveniji.

Po njegovim je riječima najviše teškoća danas bilo s migrantima oko Brežica, kamo ih u blizinu granice dovodi Hrvatska u nedogovorenim brojevima.

Potvrdio je da se razmišlja o gradnji još jednog prihvatnog centra na južnoj granici te da se s Austrijom pregovara o otvaranju još jedne izlazne točke za migrante, uz one u Šentilju i Gornjoj Radgoni.

Također se razmišlja o mogućnosti da se za rad s izbjeglicama angažiraju i nezaposleni, jer je broj aktivista, policije i humanitarnih djelatnika premalen.

“U Sloveniju svakodnevno ulazi velik broj migranata, zbog čega se vode razgovori o iznajmljivanju novih autobusa za njihovo prebacivanje u tranzitne centre”, dodao je Šefic koji u slovenskoj vladi koordinira migrantsku problematiku.

Komentiraj

FOTO:EPA/ANTONIO BAT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.