Nakon što se ovih dana u hrvatskim medijima počelo pisati o tome kako slovenska policija izbjeglicama i migrantima oduzima novac, te naplaćuje kaznu ovisno o iznosu koji je kod nekoga pronađen.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova na svojim je stranicama u utorak objavilo priopćenje, koje Vam prenosimo u cijelosti:

“U slovenskom Zakonu o strancima ilegalan prelazak granice Republike Slovenije, to znači ulazak izvan graničnog prijelaza, sankcioniran je novčanom kaznom od 500 eura. Takvoj osobi oduzeta je i sloboda na temelju članka 64., alineje 4., Zakona o zadacima i ovlaštenjima Policije zbog izručenja stranim organima sigurnosti. Sukladno pravilima takvoj se osobi smještenoj u prostoriju za osobe lišene slobode na policijskoj postaji, uz izdavanje potvrde, oduzmu svi predmeti koje trenutno posjeduje (osobne stvari i stvari koje predstavljaju opasnost, novci, sat, narukvice, lančić, vezice,…). Sve navedene stvari, uključujući gotovinu, nakon puštanja na slobodu osobi se vrate uz zapisnik potpisan od strane takve osobe.

Novčana kazna sukladno članku 112. Zakona o prekršajima (ZP-1) uzimajući u obzir vrijeme oduzete slobode: do 12 sati smanjenje novčane kazne za 20 eura, a iznad 12 sati smanjenje novčane kazne za 40 eura. Ako osoba ne uloži prigovor i odmah plati novčanu kaznu ta se smanji za pola.

Želimo naglasiti da velika većina država sankcionira ilegalan prelazak granice, također i Hrvatska prema Zakonu o nadzoru državne granice.

S novčanom kaznom sankcionirane su samo one osobe koje su ilegalno prešle granicu”, priopćili su.

Komentiraj