Slovenija je u srijedu do rano popodne na dijelovima granice s Hrvatskom postavila ukupno jedan i pol kilometar pletenih ograda na željeznim nosačima s oštrom žilet-žicom, potvrdio je popodne na konferenciji za novinare u Ljubljani državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic.

Kod graničnog prijelaza Gibina u općini Razkrižje postavljeno je pola kilometra, a kod prijelaza Rigonce oko tisuću metara ograde, kazao je Šefic, dodavši da je riječ o barijeri koje treba olakšati rad policajcima te usmjeravati izbjeglice prema ulaznim točkama ako bi došlo do popuštanja kontrole i njihova disperziranog ulaska preko zelene granice.

Riječ je o privremenoj mjeri zaštite schengenske graice koja bi, kako se sada predviđa, ostala na snazi pola godine, dodao je Šefic ne želeći otkriti na kojim će sve mjestima ograda biti postavljena i koliko će slovensko-hrvatske granice, koja u kopnenom dijelu ima 670 kilometara, na taj način biti pokriveno.

  • Šefic je potvrdio da će se s Hrvatskom dogovoreni načini prelaska migranata idućih dana nastaviti, a svakako ostaju otvoreni i svi službeni granični prijelazi.

Mjerama koje je u utorak prihvatila slovenska vlada, tvrdi Šefic, nastoji se kanalizirati izbjeglički tok, a intenzivirat će se i dogovori s ostalim zemljama na tzv. balkanskoj ruti jer je priljev izbjeglica još uvijek prevelik s obzirom na očekivanja da će Austrija ubuduće primati samo šest tisuća migranata dnevno. Dodao je da se postavljanje žice odvija normalno uz zaštitu slovenske policije.

Šefic, koji u Cerarovoj vladi kooordinira izbjegličku problematiku, kazao je da je i dalje normalan izbjeglički priljev od oko 8000 ljudi dnevno, ali se to uskoro može promijeniti naviše, te da se i danas nastavlja normalan odljev migranata prema Austriji u njihove izbjegličke centre.

U Sloveniju je do danas, u drugom izbjegličkom valu koji je zahvatio njenu granicu, ušlo 181.000 migranata, a od njih je registrirano ukupno 131.000, među migrantima je sve više žena i djece, a mijenja se i njihova nacionalna struktura pa broj Sirijaca opada, kazao je Šefic.

Do sada je međunarodnu zaštitu, odnosno azil, u Slovenijii zatražilo samo 79 osoba, dodao je.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.