Četiri slovačke stranke, predvođene ljevičarskim Smerom dogovorile su se o podjeli ministarskih mjesta u novoj vladi, rekao je u srijedu premijer Robert Fico.

To je važan korak u formiranju koalicije u kojoj su i tri manje stranke centra i desnice. Koalicija će omogućiti Ficu da ostane na vlasti i nakon što je njegova stranka Smer izgubila parlamentarnu većinu na izborima 5. ožujka.

“Postigli smo sporazum o tome tko će činiti vladajući koaliciju te o odnosima u parlamentu i vladi”, rekal je Fico nakon stranačkih pregovora.

Smer će zadržati mjesto premijera, pa će 51-godišnji Fico dobiti treći mandat od 2006.

Slovačka će u drugoj polovici 2016. predsjedati EU-om, što će Ficu, poznatom po izrazito protuimigrantskim stavovima, dati još više na važnosti u pitanjima poput izbjegličke krize i britanskog referenduma o izlasku iz EU-a.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.