Blizu granice s Mađarskom slovački carinici su vatrenim oružjem ranili jednu sirijsku migranticu, naveo je jedan lokalni bolnički centar.

“Pacijentica je 26 godišnjakinja iz Sirije i njezino je stanje stabilno nakon što joj je iz leđa izvučen metak”, rekao je medijima glasnogovornik bolnice Dunajsak Streda, jugoistočno od Bratislave.

“Slovački carinici su krenuli za jednim od tri automobila koji se nisu zaustavili zbog kontrole i nisu reagirali na pucnjeve upozorenja”, rekla je glasnogovornica slovačke carinske službe Particia Macikova.

“Carinici su ispalili pucnjeve upozorenja, ali vozilo se nije zaustavilo. Tijekom pucanja u gume automobila, ranjena je jedna putnica”, dodala je.

“Carinici su sumnjali da vozila s mađarskim i rumunjskim registarskim tablicama sudjeluju u operaciji trgovine ljudima”, precizirala je Macikova. Kasnije je policija privela 6 krijumčara ljudima i 11 migranata. Krijumčari ljudima često prolaze Slovačkom prema Njemačkoj nakon što je Austrija ove zime  uvela privremenu kontrolu na granici s Mađarskom.

Slovački premijer Robert Fico je odbacio europski program raspodjele tražitelja azila. U sklopu tog programa Slovačka, sa 5,4 milijuna stanovnika, trebala bi primiti oko 2300 izbjeglica koji žele azil u Europskoj uniji.

Komentiraj

FOTO:EPA/FILIPPO MONTEFORTE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.