Energični slovački premijer Robert Fico (51) na putu je prema vjerojatnoj pobjedi na subotnjim parlamentarnim izborima, nakon kampanje obilježene antimigrantskim stajalištima, koje dijeli s drugim “tvrdolinijaškim” istočnoeuropskim vođama u Poljskoj i Mađarskoj, piše AFP.

Tvrdeći da se džihadisti mogu ubaciti u Europu zajedno s izbjeglicama, Fico je politiku prihvata u EU ocijenio “ritualnim samoubojstvom”, nakon napada u Parizu u studenome obećao je da će “nadzirati svakog muslimana u Slovačkoj”, slogan svoje socijaldemokratske stranke Smer-SD je promijenio u “Zaštititi Slovačku” (pri čemu se misli na migrante), a pod njegovim je vodstvom Slovačka tužila EU sudu zbog sustava obveznih kvota za prihvat migranata.

Zajedno s kolegama iz Višegradske skupine, političkim čelnicima Češke, Mađarske i Poljske, slovački je premijer Bugarskoj i Makedoniji obećao da će zapečatiti njihovu granicu s Grčkom ako ona do sredine ožujka ne zaustavi priljev migranata.

No, socijalni problemi u posljednje su vrijeme u drugi plan pogurnuli njegova stajališta o migrantskoj krizi, pogotovo zbog toga što ona praktički nema utjecaja na njegovu zemlju. Slovačka javnost mnogo slabije doživljava tu retoriku otkako je postalo jasno da migranti puno više žele ići u Njemačku i neke druge zemlje nego u Slovačku.

“Fico i dalje govori o muslimanskim migrantima, a zanemaruje slovačke nastavnike i medicinske sestre”, tvrdi zaposlenica u javnoj upravi Alena Takačova (44).

“Zdravstvo i školstvo su postali središnje teme predizborne kampanje, osobito nakon štrajkova medicinskog osoblja i nastavnika”, izjavio je za AFP analitičar Jan Baranek.

  • Fico, bivši komunist populističkih nazora, obećao je povećati plaće u školstvu za 25 posto u svojem trećem mandatu, ako ga osvoji.

Slovačka je prošle godine ostvarila gospodarski rast od 3,5 posto, a za iduće dvije godine joj se predviđa sličan trend, odnosno rast od 3,2 i 3,3 posto. Nezaposlenost se smanjuje i u siječnju je iznosila 10,4 posto.

Fico je u drugom mandatu pokrenuo niz socijalnih mjera, smanjivši PDV na osnovne prehrambene proizvode, a povećavši socijalna davanja za obitelji i minimalnu plaću.

“Sviđa mi se način na koji vodi vladu. Omogućio je besplatni prijevoz vlakovima studentima i umirovljenicima, a privukao je i mnogo stranih ulaganja. Ja svoj glas dajem njemu”, rekao je 23-godišnji student Martin Hudecky iz Bratislave.

No, predizborne ankete pokazuju da bi ljevičarski premijer mogao izgubiti uvjerljivu većinu od 83 mandata koju sad Smer-SD ima u parlamentu u kojem sjedi 150 zastupnika.

Neki analitičari smatraju da bi Fico, u pokušaju da ostane na vlasti, mogao obnoviti koaliciju s desničarskom strankom SNS s kojom je već bio u koaliciji u svojem prvom mandatu kao predsjednik vlade između 2006. i 2010. SNS, koji neki vide i kao ultranacionalističku stranku, mogao bi, prema predviđanjima, osvojiti oko 10 posto glasova.

Ostali potencijalni koalicijski partneri su Most-Hid, stranka bliska mađarskoj manjini, što je razvidno i iz njezinog naziva, stranka centra Siet, kojoj ankete predviđaju 14 posto glasačke potpore i kršćansko-demokratska stranka KDH. Izborni prag od 5 posto nadaju se proći 22 političke stranke.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.