Mađarska je proširila krizno stanje na svoj teritorij koji graniči s Hrvatskom od okruga na svojoj granici sa Srbijom zbog vala migranata i izbjeglica, rekao je u četvrtak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

“Što Hrvatska radi? Umjesto da osigura odgovarajuću skrb za imigrante i registrira ih ona ih šalje prema Mađarskoj i Sloveniji”, rekao je Szijjarto, prenosi Reuters.

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u četvrtak da se migranti neće zadržavati u Hrvatskoj te da će se sigurno upućivati prema Mađarskoj i Sloveniji, zemljama u Schengenskoj zoni.

Mađarsko ministarstvo je pozvalo hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj kako bi prigovorilo tom slanju migranata prema Mađarskoj, rekao je Szijjarto, dodajući kako je Hrvatska sada dokazala da nije spremna pridružiti se Schengenskoj zoni slobodnog kretanja za najmanje još nekoliko godina.

Szijjarto je dodao da je Hrvatski sustav skrbi za migrante doživio slom za jedan dan.

U Hrvatsku je do sada stiglo preko 9000 migranata, a hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je već nakon jedan i pol dan najavio mogućnost zatvaranja granice ukoliko se nastavi tako snažan priljev.

Policija je u Mađarskoj rekla da je privela oko 200 migranata nakon što su prešli u južni dio zemlje iz Hrvatske na kojem nema ograde koju Budimpešta namjerava graditi.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.