Australski premijer Malcolm Turnbull rekao je svojoj britanskoj kolegici Theresi May da bi želio da dvije zemlje što prije sklope sporazum o slobodnoj trgovini, nakon britanskog referenduma o izlasku te zemlje iz EU, objavio je ured britanske premijerke u nedjelju.

 

Dvoje čelnika na sastanku u subotu razgovaralo je o prioritetima nakon što je May preuzela dužnost u srijedu, a Turnball ostao na vlasti nakon nacionalnih izbora prije tjedan dana.

Turnball je čestitao May na novoj dužnosti, navodi se u izjavi premijerkina ureda, i “izrazio želju za postizanjem sporazuma o slobodnoj trgovini što je prije moguće”.

S obzirom na to da zakonske obveze sprečavaju  Veliku Britaniju da potpisuje sporazume dok je još članica EU-a, May je odgovorila da bi bila vrlo zainteresirana  da se sporazum  što prije postigne.

“Bila sam vrlo jasna u pogledu toga da će ova vlada napraviti uspjeh od našeg izlaska iz EU”, kazala je May i dodala: “Jedan od načina na koji ćemo to postići jest da prihvatimo mogućnost i da sklopimo sporazume o slobodnoj trgovini s našim partnerima širom svijeta”.

May je pritom ustvrdila: “Vrlo je ohrabrujuće da jedan od naših najbližih međunarodnih partnera već želi uspostaviti upravo takav dogovor”.

Turnbull je u nedjelju u Sydneyu potvrdio da je razgovarao s novom britanskom premijerkom o sporazumu o slobodnoj trgovini ocijenivši da je razgovor bio konstruktivan. “Jasno da su naši sporazumi s slobodnoj trgovini s Velikom Britanijom ujedno oni s europskom zajednicom”, kazao je australski premijer dodavši da sada kad Britanija izlazi iz EU-a treba pregovarati o izravnim aranžmanima dviju zemalja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.