Od najveće je važnosti da hrvatska vlada zaštiti uredničku, upravljačku i ekonomsku neovisnost Hrvatske izvještajne novinske agencije, upozorio je Europski savez novinskih agencija (EANA) i zatražio žuran sastanak s vladom u Zagrebu u svrhu zaštite neovisnosti medija.

“Odbor EANA-e smatra zabrinjavajućom aktualnu raspravu o medijskoj politici u Hrvatskoj.  Smatramo da se hrvatska vlada slaže s Odborom EANA-e da su neovisni mediji važan dio demokratskog društva”, stoji u pismu poslanom hrvatskoj vladi 4. veljače.
U tekstu se ističe da to uključuje i ulogu Hine.
“Od najveće je važnosti da hrvatska vlada zaštiti uredničku, poslovnu i ekonomsku neovisnost Hine, koja je uspješno provela restrukturiranje smanjenjem broja nenovinarskog osoblja”, navodi se u pismu objavljenom na internetskim stranicama EANA-e.
Hina je dugi niz godina ugledna članica EANA-e, u čijem su članstvu novinske agencije 32 europske zemlje i koja služi kao forum za suradnju i razmjenu iskustava između novinskih agencija, podsjeća savez.
“Odbor EANA-e stoga traži od hrvatske vlade sastanak u Zagrebu što je prije moguće da razmotrimo kako možemo zajedno zaštititi neovisne medije u Hrvatskoj”, navodi se.
Naglaske iz pisma prenijela je i Slovenska novinska agencija (STA), koja također prenosi pisanje hrvatskih medija da stranka HDZ sprema smjenu uprave Hine unatoč uspješnim poslovnim rezultatima.
“Prema neformalnim, kuloarskim najavama iz redova HDZ-a, ova stranka nije sklona prihvatiti Izvješće o radu Upravnog vijeća Hine, koje bi se uskoro trebalo naći na dnevnom redu Odbora za informatizaciju i medije”, citira STA Novi list od petka.
Iz riječkog dnevnika STA prenosi da Hina od 2014. pozitivno posluje ilustrirajući to podacima te da je potpisala nove ugovore s većinom vodećih medijskih nakladnika, otvorila nove servise, proširila dopisničku mrežu.

Komentiraj

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.