Sljedeći tjedan u Bruxellesu se sastaju tri ministarska vijeća, među kojima Vijeće za promet, telekomunikaciju i energiju, Srbija otvara dva nova pregovaračka poglavlja, a u Europskom parlamentu održava se mini-plenarna sjednica.

U ponedjeljak se sastaje Vijeće za promet, telekomunikaciju i energiju, a u utorak Vijeće za okoliš. Na oba sastanka Hrvatsku će predstavljati ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Vijeće će u ponedjeljak raspravljati o energetskim temama. Na dnevnom redu je rasprava o zakonodavnim prijedlozima iz paketa o čistoj energiji, koji je Komisija predstavila u studenome. Taj paket uključuje prijedloge koji se odnose na energetsku učinkovitost, tržište elektirčne energije, sigurnost opskrbe, obnovljive izvore.

U utorak će ministri za zaštitu okoliša razgovarati o reviziji sustava za trgovinu kvotama emisije stakleničkih plinova. Taj sustav je uspostavljen 2005. godine, a kako se nije pokazao uspješnim, potrebna je temeljita preobrazba. Nova pravila koja se trebaju dogovoriti odnosit će se na razdoblje 2021-2030. Jedno od najtežih pitanja jesu kvote koje se dodjeljuju besplatno. Sustav za razmjenu kvota jedan je od glavnih instrumenata EU-a za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

U petak se sastaju ministri rada i socijalne politike koji će raspravljati o koordinaciji socijalnih politika zemalja članica.

U ponedjeljak će na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini Srbija otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja – Poduzetništvo i industrijska politike te Obrazovanje i kultura, koje će biti odmah i zatvoreno.

S dva nova poglavlja, Srbija će ukupno imati osam otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja.

Na otvaranje poglavlja 26 Obrazovanje i kultura u prosincu prošle godine primjedbe je imala Hrvatska, koje je i uklonila nakon što su srbijansko ministarstvo obrazovanja i predstavnik hrvatske nacionalne manjine u Beogradu potpisali aneks Memoranduma o suradnji u području izdavanja udžbenika na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

U Europskom parlamentu u Bruxellesu sljedeći tjedan sastaje se nekoliko parlamentarnih odbopra, a u srijedu i četvrtak zastupnici će se okupiti i na mini-plenarnoj sjednici.

Na dnevnom redu je, između ostaloga, rasprava o pripremama za summit EU-a 9. i 10. ožujka, zatim rasprava o rezoluciji i viznom reciprocitetu sa Sjedinjenim Državama.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.