EPA/JUSTIN LANE

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu je na hitnim konzultacijama “snažno osudilo” novi nuklearni pokus Sjeverne Koreje i objavilo da će pripremiti “dodatne mjere” protiv te zemlje, što je eufemizam koji zapravo znači sankcije.

U izjavi koja je usvojena jednoglasno nakon dvosatnih konzultacija iza zatvorenih vrata, 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti  uključujući Kinu, jedinu sjevernokorejsku saveznicu,navode kako su odlučile “odmah početi rad na takvim mjerama”, koje će biti obuhvaćene “novom rezolucijom Vijeća sigurnosti”.

Pregovori o tom novom tekstu trebali bi potrajati nekoliko dana, piše agencija AFP.

U izjavi se ne precizira o kojim će “dodatnim mjerama” točno biti riječ, a pojam sankcija izravno se nigdje ne spominje, no kao jednu od mogućnosti agencije spominju proširenje popisa osoba i tvrtki koje su pod sankcijama zbog povezanosti s nuklearnim programom Sjeverne Koreje i na kojem je trenutačno 20 tvrtki i 12 osoba.

“Članice Vijeća sigurnosti… podsjećaju da su već prije izrazile odlučnost da će poduzeti daljnje značajne mjere u slučaju novog nuklearnog pokusa Demokratske Narodne Republike Koreje. S obzirom na tu odluku i težinu prekršaja, članice VS UN odmah će započeti rad na takvim mjerama u novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti”, rekao je urugvajski veleposlanik pri UN Elbio Roselli, koji ovog mjeseca predsjeda vijećem.

Sastanak su zatražili SAD, Japan i Južna Koreja nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela četvrti nuklearni pokus, ovaj put s hidrogenskom bombom, a u izjavi koju je nakon njegovog završetka pročitao Roselli ističe se da zemlje članice Vijeća sigurnosti novi sjevernokorejski nuklearni pokus smatraju “flagrantnim kršenjem” prijašnjih rezolucija vijeća.

  • Nekolicina rezolucija VS UN-a zabranjuje Sjevernoj Koreji bilo kakve nuklearne ili balističke aktivnosti pod prijetnjom sankcija. Novi nuklearni pokus odmah su osudile sve najveće sile svijeta i glavni tajnik UN Ban Ki-moon kao kršenje rezolucija.

Svi prijašnji nuklearni pokusi u listopadu 2006., svibnju 2009. i veljači 2013. izazvali su jačanje sankcija koje se prije svega odnose na banke i tvrtke povezane s nuklearnim ili balističkim aktivnostima Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro objavila da je provela uspješno testiranje hidrogenske bombe (H-bombe), oružja koje iskorištava energiju nuklearne fuzije i koje je višestruko snažnije od atomskih bombi (A-bombi) u kojima se energija oslobađa fisijom elemenata poput uranija i plutonija. Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Svjetske sile i organizacije odmah su oštro osudile sjevernokorejski pokus, no stručnjaci diljem svijeta izrazili su oprez prema tvrdnjama Pjongjanga ustvrdivši da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Komentiraj

FOTO: EPA/JUSTIN LANE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.