Bivši ministar financija Slavko Linić gostovao je u četvrtak u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je rekao kako bitnih ušteda u proračunu nije moglo biti jer treba provesti reforme.

“U ovom proračunu je bilo nemoguće predvidjeti uštede na reformama, one će se vidjeti za 3, 6 ili 9 mjeseci. Vlada nije imala vremena provesti reforme. Moglo se rezati tek sitno. Bitnih ušteda u Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu unutarnjih poslova, ali i socijalnih izdataka i mirovinskih izdataka nije moglo biti, jer reforme nisu mogle biti provedene”, kaže Linić.

“Nedvosmisleno je da se itekako može racionalizirati kad govorimo o rashodima za zaposlene i to iz razloga što gomilamo pojedine specifične dodatke na plaću, posebno u MUP-u, Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu zdravlja. To su analize koje su pokazale da ministri nisu htjeli voditi brigu o tome niti provoditi rješenja”, smatra Linić i poručuje kako zajednički obračun pokazuje niz nelogičnosti.

“U upravi se ne plaća rad, nego status, neovisno tko koliko radi. Onoga trena kad ministri shvate da se ne može plaćati nerad, onda će se to i promijeniti”, dodaje.

Najavljeno je novo zaduženje od 9 milijardi. “Imamo potpuni kaos u organizaciji Hrvatskih željeznica, strahovite gubitke u terentnom prometu, izgradnje putničkih vlakova, imamo probleme na autocestama, u zračnom prijevozu. To su sve izdaci, koji će biti uzrok zaduženja, jer nisu provedene strukturne promjene u poduzećima gdje je vlasnik država. Vlada ne upravlja najvažnijim resursima RH, a to su javna poduzeća”, ističe Linić.

Bivši ministar financija kaže kako je čuo optimizam od premijera i ministra financija, a smatra kako su glavni problemi mirovinski i zdravstveni sustavi. “Više isplaćujemo nego što ostvarujemo po naplati mirovinskog doprinosa. To je problem koji će neprekidno biti prisutan, dok ne povećamo 150 tisuća radnih mjesta. To će biti vječiti deficiti i vječiti problemi”, poručuje.

Ističe kako je ministru financija uvijek najteže. “Najvažnija potpora ministru je uvijek premijer. Ako premijer čvrsto stoji iza poštovanja smjernica i ne dozvoli ministrima da odstupaju od toga, mininstru financija će biti lakše. Rijetki su ministri koji shvaćaju ozbiljnost i ne izlaze iz gabarita”, rekao je Linić.

Linić ističe kako nije za zatvaranje drugog mirovinskog stupa. “To je veći poticaj zaposlenima da budu svjesni da ne dobivaju samo neto plaću, nego i mirovinu. Mali je zato što je pao broj zaposlenih, jer nikako da se izvučemo iz krize i prebrodimo je. Ako ćemo životariti na 1.400.000 zaposlenih, onda ćemo morati zatvoriti drugi mirovinski stup, jer neće imati svrhe. Kad pređemo brojku od 1.600.000 zaposlenih, onda će stup itekako imati smisla”, objašnjeva.

Komentiraj