Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Slavko Juraga izjavio je u ponedjeljak kako žali zbog odluke nekih članova o istupanju iz članstva toga društva, ustvrdivši kako je došlo do nesporazuma te da će sa svakim pojedinim članom koji je najavio svoj odlazak iz HDDU-a pokušati osobno porazgovarati.

“Čitavu su atmosferu kreirali neki mediji koji nisu provjerili sve informacije pa su krivo i tendenciozno protumačili pismo koje sam uputio članovima HDDU-a, a koje se odnosi na zahtjev 30-ak kolega koji su zatražili da se službena elektronička pošta društva koristi za prenošenje peticije protiv izbora ministra kulture”, kazao je Juraga za Hinu.

Pedesetak glumaca, dramaturga i redatelja priopćilo je u ponedjeljak kako istupa iz članstva HDDU-a, što su objasnili dugogodišnjim nezadovoljstvom radom i upravom Društva, te dijelom, pismom predsjednika HDDU-a Slavka Jurage poslanog članstvu u petak 29. siječnja, u kojemu članove podsjeća da “svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost”.

Pismom je želio objasniti članstvu da bi se objava peticije putem službenog e-maila HDDU-a protivila odluci izborne skupštine iz 2015., donijetoj nakon određenih tada aktualnih pritisaka, da se HDDU neće koristiti za bilo kakvo političko komuniciranje, što je tada podržala i većina članstva, istaknuo je Juraga.

>> Glumci istupili iz HDDU-a: Ne osjećamo se dijelom takvog Društva

“Upravo se na to odnosilo pismo koje sam potpisao ispred Upravnog odbora HDDU-a. Ima nas 1076; mi smo politički raznolika skupina ljudi i ni sam ne znam tko može reći koji bi bio ispravan put u takvoj situaciji. Mislili smo da nije uputno da to (peticiju) prosljeđujemo jer je takva bila odluka skupštine”, pojasnio je.

Cilj je bio zamoliti ljude da u svojim komentarima budu pristojni: to je poziv na pristojnu komunikaciju i ništa više, dodao je.

Upozorio je kako se situacija s kolegicom Ninom Violić, koja je dobila prijetnje smrću i silovanjem nakon što je na zidu svojeg facebook profila izrazila zabrinutost da je imenovanjem Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture resor kulture “ugrožen i ponižen”, dogodila tek nakon tog pisma.

“Budući da ja nisam na facebooku, zamolio sam neke kolegice da sastave priopćenje koje bismo onda proveli kroz upravni odbor i potom objavili”, kazao je Juraga.

Kriva slika nastala “krivom montažom”

U međuvremenu su medijski napisi njegovo pismo okarakterizirali kao prijetnje i zabrane slobodnog izražavanja, te tako posredovali u kreiranju situacije temeljene na nesporazumu, dok je namjera samo bila da se spriječe polarizacije, što su potom neki kolege izradikalizirali, tvrdi.

Istaknuo je kako od ponedjeljka ujutro nastoji stupiti u kontakt s kolegama koji su podnijeli zahtjeve za istupanjem iz članstva, te kako planira svakome ponaosob uputiti pismo u kojemu ih sve poziva na pojedinačne razgovore u kojima će im objasniti čitavu situaciju.

Administraciju HDDU-a zamolio je da pričeka s provedbom prispjelih zahtjeva, iako je svjestan da stupaju na snagu čim su zaprimljeni, kazao je, kako bi pokušao ispraviti “krivu sliku očito stvorenu krivom montažom”.

Istaknuo je kako bi vjerojatno i sam bio pogođen da se kojim slučajem našao u situaciji da pomisli da se pismo odnosi na kolegicu, te zbog toga tim više žali zbog svega, jer “da je i jedan član u pitanju, bilo bi mi žao jer je odluka donijeta iz krivih razloga”, poručio je.

Komentiraj

FOTO:Nina Djurdjevic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.