Škotska se mora početi pripremati za održavanje novoga referenduma o neovisnosti od Britanije kako bi ostala u Europskoj uniji, izjavila je u petak škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Mogućnost održavanja novog referenduma o neovisnosti “na stolu je”, kazla je Sturgeon, podsjetivši da su stanovnici Škotske većinom glasali protiv Brexita.

“Mogućnost održavanja drugog referenduma mora biti na stolu i jest na stolu”, kazala je novinarima premijerka Sturgeon, koja obnaša i dužnost predsjednice Škotske narodne stranke.

Istaknula je da je “s demokratskog stajališta neprihvatljivo” to što je Škotska suočena s mogućnošću da ostane izvan EU-a protiv svoje volje.

Škotska vlada će, kazala je, početi pripremati zakon kojim će omogućiti novi referendum.

Škoti su se za ostanak u EU-u izjasnili sa 62 posto glasova u odnosu na 38 onih koji su bili protiv.

Na referendumu o neovisnosti Škotske održanom u rujnu 2014. pobijedili su zagovornici ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu s 55 posto glasova.

(Hina) xmh ybcav

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.