FOTO: Saša Zinaja

Odvjetnici Erste banke tvrde da da bi prisustvo javnosti u sporu unijelo ‘nepotrebnu dimenziju neukusa koju generiraju grubi tonovi članka u Nacionalu’

Upućeni pravosudni izvori za Nacional su otkrili da su odvjetnici Erste banke Trgovačkom sudu u Zagrebu prije nekoliko dana podnijeli jedan nesvakidašnji podnesak. Oni u sporu protiv Erste banke, u koji se pred tim sudom umiješao građevinski poduzetnik Zvonko Mesić, od suda traže da raspravu u tom predmetu zatvori za javnost, i to zato da bi spriječili da joj nazoči i novinar Nacionala koji je već ranije pisao o tom predmetu i koji je bio na raspravi koja se održala 1. srpnja ove godine.

Odvjetnici traže zatvaranje tog postupka od javnosti zbog teksta koji je objavljen u Nacionalu 7. veljače ove godine, a u kojem je Mesić iznio svoju stranu priče o problemima s Erste bankom oko njegova projekta Sveti Marko.

Odvjetnici Erste banke tvrde da tekst u kojem je Mesić najavio kaznene prijave protiv čelnih ljudi Erste banke, nije imao namjeru realno i objektivno prenijeti sve okolnosti, nego je prejudicirao njenu odgovornost. Zato traže da se buduće rasprave zatvore za javnost “ne bi li se spriječilo bilo kakvo javno prejudiciranje odgovornosti, ali i daljnje narušavanje ugleda tužitelja”.

Spor između Mesića i Erste banke traje od 2009. kad je ta banka, prema Mesićevim tvrdnjama, naglo i bez ikakve najave, unatoč potpisanom ugovoru, prestala financirati gradnju luksuznog podsljemenskog naselja Sveti Marko na zagrebačkom Svetom Duhu.

U tom naselju Mesićeve Megrad nekretnine trebale su izgraditi 15 luksuznih vila, a cijeli projekt bio je vrijedan oko 18,5 milijuna eura. Erste banka prestala je financirati projekt u trenutku kad je bilo završeno 70 posto planiranih radova, a početkom godine i službeno ga je preuzela od Megrad nekretnina.

Lokacija Sveti Marko do 2005. bila je jedna od posljednjih neizgrađenih površina na zagrebačkom Svetom Duhu. Vlasnik zemljišta bila je Katolička crkva koja je te godine prihvatila Mesićevu ponudu i prodala mu zemljište od 12.375 četvornih metara za tri milijuna eura. S gotovim projektom luksuznih vila koje su projektirali poznati hrvatski arhitekti, Mesić se obratio Erste banci, s kojom je i prije uspješno surađivao. U banci su vrlo brzo prihvatili ponudu, pa je potpisan ugovor o suradnji. Prema Mesićevim riječima, 2006. potpisan je ugovor kojim se banka obvezala da će projekt financirati s 9 milijuna eura. Krajem 2009. Mesiću je iz Erste banke stigao dopis u kojem stoji da više nisu spremni financirati projekt te od njega traže da poveća svoj udio u financiranju. Na takav zahtjev Mesić nije mogao pristati jer je, kako navodi, u tom trenutku već uložio dvostruko više novca nego što je to ugovorom bilo predviđeno. Nakon što je od Erste banke dobio dopis o obustavi financiranja, Mesić je zaustavio radove, iako je u tom trenutku bilo izgrađeno 70 posto naselja.

Uoči objavljivanja te priče, Nacional je zatražio i komentar iz Erste banke koji zbog kašnjenja nije objavljen u istom tekstu, ali je u sljedećem broju. U svom odgovoru Erste banka je odbila komentirati Mesićeve navode i navela da je u cijeloj priči u neravnopravnom položaju. “Zbog zakonskih odredbi o bankovnoj tajni, nažalost, ne možemo javno iznositi pojedinosti koje se tiču poslovnog odnosa između banke i pojedinog klijenta. Posljedično, to banku, i to želimo posebno naglasiti, u takvim situacijama stavlja u neravnopravan položaj, bez mogućnosti i prava na javnu obranu. Kad se govori o predmetnoj nekretnini, možemo reći da ju je Erste banka preuzela u stečajnom postupku, na temelju pravomoćne sudske odluke”, rekli su iz Erste banke i dodali da oni u slučajevima kada klijenti imaju poteškoće s otplatom, uvijek poduzimaju korake kako bi se pronašla optimalna rješenja za podmirenje dospjelih obveza.

Tvrdi se da odvjetnici Erste banke u svom podnesku Trgovačkom sudu nigdje nisu zabilježili da je Nacional objavio i odgovor Erste banke, ali i da su iznijeli i neke neukusne tvrdnje koje graniče s bezobrazlukom, otprilike navodeći da bi prisustvo javnosti u ovom sporu unijelo “nepotrebnu dimenziju neukusa koju generiraju grubi tonovi članka”. Ako je sve navedeno točno, čini se da je Erste banka zbog Mesićeva miješanja u predmetni spor prilično uznemirena. Odluka o mogućem isključivanju javnosti trebala bi biti donesena na ročištu koje će se održati sredinom tjedna.

Komentiraj

FOTO:Saša Zinaja
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.