Za razliku od svoga oca, koji se bojao letenja, sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obožava letjeti, a u posljednje vrijeme gradi niz malih uzletišta za lake zrakoplove u blizini svojih palača, pokazuju satelitske snimke.

  • Radovi na Kimovim privatnim uzletištima počeli su 2014. godine, a neka su završena prošlog mjeseca, prema satelitskim snimkama što ih je objasnio Curtis Melvin s američko-korejskog instituta Sveučilišta John Hopkins u Washingtonu.

 

“Ta su uzletišta smještena u blizini Kimovih obiteljskih posjeda, ponekad u sigurnosnoj zoni i uz privatne željezničke postaje kojima se koristio Kim Jong Il”, izjavio je Melvin za Reuters.

Otac mladog diktatora, Kim Jong Il, bio je poznat po tome što se bojao letenja i posvuda je putovao u oklopnom vlaku, uključujući i državne posjete Kini i Rusiji.

Kim Jong Un međutim očito voli letjeti, što je i pokazao tijekom dosadašnje trogodišnje vladavine tom izoliranom i osiromašenom zemljom.

Državna ga je televizija pokazala kako upravlja zrakoplovima, uključujući i malu jednomotornu letjelicu sličnu Cessni, proizvedenu u Sjevernoj Koreji. Također je sniman kako sjedi u pilotskoj kabini borbenog zrakoplova.

Fotografije snimljene na državnom koncertu u travnju prošle godine prikazuju Kima kao mladića, odjevenog u malu sjevernokorejsku odoru ratnog zrakoplovstva dok salutira. Nakon što je došao na čelo države u 2011., bio je domaćin dvaju “letačkih natjecanja” sjevernokorejskih pilota.

Uz mnogobrojne druge titule, Kim službeno nosi i titulu maršala sjevernokorejske vojske.

Komentiraj

FOTO:Photoshot
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.