Sjeverna Koreja je zaprijetila lansiranjem nuklearnog napada “na srce Sjedinjenih Država”, ako Washington pokuša svrgnuti sadašnji režim, izvijestila je u srijedu južnokorejska izvještajna agencija Yonhap pozivajući se na vijest koju je objavila sjevernokorejska agencija KCNA.

“Usudi li se SAD pokazati i najmanji znak pokušaja micanja našeg vrhovnog vođe, izvest ćemo nemilosrdan napad na srce SAD-a našim snažnim nuklearnim udarom, koji je s vremenom ojačao”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u Pyongyangu, koju prenosi agencija KCNA.

Navodi kako je to odgovor na opaske glavnog čovjeka američke CIA-e Mikea Pompea, koji je prošloga tjedna na prošlotjednom skupu aludirao na svrgavanje komunističkog režima. Pompeo je tada izjavio da je najvažnije što SAD može napraviti jest “odvojiti nuklearni kapacitet od onoga tko bi mogao imati namjeru koristiti ga.”

KCNA je citirala izjavu Ministra vanjskih poslova koji je ocijenio da je Pompeo u svom istupu “prešao granicu te jasno dao do znanja kako je cilj Trumpove administracije … svrgavanje režima.”

Nuklearni pokusi koje je Sjeverna Koreja izvela od početka godine pojačala je napetosti u regiji i na Korejskom poluotoku. Posljednji test izveden je 4. srpnja kad je lansiran interkontinentalni balistički projektil. Prema ocjenama analitičara, njime je približila Sjevernu Koreju mogućnosti da lansira raketu kojom bi mogla napasti metu u SAD-u.

Komentiraj