Sjeverna Koreja priopćila je u četvrtak da postoje sigurne naznake da je srčani udar mogao biti uzrok smrti sjevernokorejskog državljanina Kim Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru.

Bivši zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima Ri Tong Il rekao je da uzorke otrovne tvari uzete tijekom obdukcije treba poslati Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Brat Kim Jong-Una otrovan je snažnim nervnim agensom VX smatranim oružjem za masovno uništenje, utvrdilo je malezijsko pravosuđe i pritvorilo dvije žene, Indonežanku i Vijetnamku, koje su optužene u srijedu na malezijskom sudu da su otrovale Kim Jong Nama.

“Ako je istina da je korišten, uzorci se moraju poslati OPCW-ovu uredu”, rekao je novinarima sjevernokorejski diplomat govoreći o navodnoj uporabi VX-a.

Usto je kazao da je Kim patio od visokog krvnog tlaka i da je možda umro od srčanog udara.

Diplomatski odnosi između Malezije i Sjeverne Koreje narušeni su nakon nakon ubojstva Kim Jong Nama te je u četvrtak Malezija najavila da će uvesti vize za državljane Sjeverne Koreje od 6. ožujka.

Komentiraj