– Vlada je na sjednici u srijedu dala suglasnost na odluku o isplati trećine prošlogodišnje neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, odnosno 12,3 milijuna kuna, za stipendije djeci stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja.

Upravni odbor Fonda je, kazao je ministar branitelja Tomo Medved, na sjednici 15. lipnja utvrdio je da je neto dobit Fonda nešto manja od 37,1 milijuna kuna te je donio odluku da se trećina toga novca, u iznosu od 12,3 milijuna kuna dodijeli Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata radi ostvarivanja prava na stipendiju.

Na taj način će djeca članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja i djece HRVI iz Domovinskog rata  i dragovoljaca iz Domovinskog rata dobiti stipendije za srednjoškolsko obrazovanje i studiranje na fakultetu.

Donesena je i odluka o usvajanju Programa ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) jamstva Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, koji se većim dijelom financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Temeljem tog programa, HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno ili putem financijskih institucija davati jamstvo za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga, kazao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Namjera je programa, vrijednog 70 milijuna eura, naglasio je, potaknuti kreditnu aktivnost financijsku institucija i olakšati pristup financiranju mikro, malim i srednjim poduzetnicima kroz veću dostupnost kredita, niže kamate i ostale troškove kredita te smanjenje traženih sredstava.

Također, donesena je i odluka o usvajanju Programa ESIF za mikro i male zajmove HAMAG-BICRO-a, kojima će poduzetnici moći financirati osnivanje obrta i trgovačkih društava, modernizaciju i proširenje postojećeg poslovanja te samozapošljavanje ili zadržavanje postojećih i povećanje broja novih radnih mjesta.

Time se započinje s filozofijom one-stop-shopa za financiranje poduzetnika, jer će HAMAG BICRO na jednom mjestu nuditi i jamstva i zajmove, dodao je Horvat.

Odobreno zaduženje šest gradova

Vlada je dala i suglasnost za zaduženja šest gradova, a ministar financija Zdravko Marić kazao je da u donošenju takve odluke nema ništa sporno, jer je temeljena na odredbama Zakona o proračunu i svim ostalim zakonima koji uređuju fiskalno poslovanje.

Istaknuo je i da se, sukladno zakonu, radi o zaduženjima koja ne prelaze tri posto ukupnih prihoda lokalnih jedinica, odnosno ukupni iznos anuiteta i svih obveza po kreditnim zaduženjima ne prelaze 20 posto prihoda ostvarenih u prošloj godini.

Najveće zaduženje, od 35 milijuna kuna, odobreno je Zaprešiću za financiranje investicija u javnu rasvjetu, dogradnju osnovne škole, gradnju športske dvorane, izgradnju gradskog bazena, prometnica i nogostupa.

Split će se zadužiti za 30 milijuna kuna da bi refinancirao municipalne obveznice, a Labin za 25 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju športske dvorane.

Jastrebarskom je odobreno zaduženje za pet milijuna kuna kako bi financirao kapitalni projekt “Rekonstrukcija i izgradnja ulica u gradu”, a Pregradi za 2,5 milijuna kuna za financiranje projekata komunalne infrastrukture na području grada (asfaltiranje nerazvrstanih cesta i ulica i izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete). Valpovu je odobreno zaduženje za 500 tisuća kuna za kreditiranje energetske obnove zgrada.

S druge strane,  Varaždinu odobrena je prenamjena oko 4 milijuna kuna preostalih iz ranijeg zaduženja. Ta bi se sredstva sada trebala utrošiti na energetsku obnovu vrtića te dogradnju i adaptaciju osnovne škole.

Vlada je donijela i rješenje o raspuštanju Općinskog vijeća općine Čeminac jer je prošlo više od tri mjeseca od posljednje održane sjednice te s obzirom na to da se Vijeće ne može valjano sastati i donositi odluke jer na tri sazvane sjednice nije bilo kvoruma.

Uz ostalo, na sjednici Vlade prihvaćen je i prijedlog zakona kojima se potvrđuje Protokol uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore koji je, kazao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač, upućen u Hrvatski sabor na hitno usvajanje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.