Rusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je priopćilo kako nije presudno da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ostane na vlasti, dodajući kako je odluka na sirijskom narodu.

Glasnogovornica Maria Zakharova na pitanje je li za Rusiju stvar principa spašavanje sirijskog predsjednika odgovorila: “Apsolutno ne, nikada to nismo ni rekli. Ne kažemo da bi Assad trebao ostati ili otići.”

Rusija u zračnim napadima u Siriji na pobunjenike podupire sirijsku vladu. Zakharova je dodala kako za Rusiju nije kritično pitanje hoće li Assad ostati na vlasti ili odstupiti, te kako je na sirijskom narodu da odluči o njegovoj sudbini.

Rusija je pružala snažnu potporu Assadovom režimu, a sam je Assad prošlog mjeseca u Damasku izrazio zahvalnosti potpori Moskve i rekao kako će eliminacija ‘terorističkih’ grupa riješiti sirijske probleme. SAD poručuju kako Assad ne može imati nikakvu ulogu u političkoj budućnosti zemlje.

Ranije u utorak zamjenik ministra vanjskih poslova Mikhail Bogdanov rekao je kako Moskva želi biti domaćin razgovorima između sirijske vlade i članova oporbe sljedećeg tjedna.

Komentiraj