Sirijski predsjednik Bašar al Asad u četvrtak je u intervjuu za NBC izjavio da njegovi ruski saveznici nisu nikad s njim raspravljali o političkoj tranziciji koja bi dovela do njegova odlaska.

“Nikad o tome nismo raspravljali jer će o tome odlučivati sirijski narod”, rekao je Asad na pitanje novinara NBC Newsa o tomu je li s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ili sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovim razgovarao o svom odlasku s vlasti.

“Samo sirijski narod može odlučivati o tomu tko će biti predsjednik i kada on treba doći na vlast ili otići s vlasti. Rusi nikada to pitanje nisu spomenuli nijednom riječju”, kazao je.

Njegova je izjava uslijedila prije dolaska američkoga državnog tajnika Johna Kerryja u četvrtak u Moskvu gdje će pokušati ponovno potaknuti sirijski mirovni proces.

Rusija i Sjedinjene Države zajednički su angažirane na naporima međunarodne zajednice da za zajednički pregovarački stol dovedu predstavnike Asadova režima i pobunjeničkih grupa.

Od početka pobune protiv režima u Damasku u ožujku 2011., rat u Siriji odnio je više od 280.000 ljudskih života te na odlazak primorao milijune stanovnika te zemlje, prouzročivši najveću humanitarnu krizu u regiji i u Europi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.