Tijekom građanskoga rata u Siriji, sirijski Kurdi su od dugo potlačene manjine postali moćna sila, a u četvrtak su usvojili federalni sustav uprave u regiji blizu turske granice.

Težnje sirijskih Kurda dugo su vremena bile gušene pod arapskim nacionalističkim režimom Bašara al Asada i njegova oca Hafeza, koji je vladao Sirijom od 1970. do 2000.

Najveća sirijska manjina, Kurdi obuhvaćaju oko deset posto sirijske predratne populacije od 23 milijuna ljudi. Uglavnom žive na sjeveroistoku, u malim područjima uz sjevernu granicu s Turskom te u Alepu.

Kurdi su se žalili na to da su im pod Asadovom strankom Baath oduzeta mnoga ljudska prava te da im je kultura potisnuta.

Na kurdskim područjima u Siriji izbijali su ograničeni prosvjedi dok nije u ožujku 2011. počeo prodemokratski ustanak protiv Al Asada.

U srpnju 2012. snage Al Asada iznenada su se povukle iz većine kurdskih gradova na sjeveru i sjeveroistoku, održavajući ograničenu prisutnost samo u glavnim sjeveroistočnim gradovima Kamišliju i Al Hasakehu.

 

  • Stranka demokratske unije (PYD) brzo je preuzela kontrolu i formirala miliciju Postrojbe narodne zaštite (YPG) za obranu tih područja.

 

Od listopada 2014. YPG je imao jaku podršku zračnih snaga koalicije pod vodstvom SAD-a što im je omogućilo da istisnu militante IS-a iz Kobanea.

Zauzimanjem Kobanea ojačao je moral i status YPG-a, kao velike sile u borbi protiv IS-a.

Za PYD i YPG drži  se da su blisko povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koja vodi gerilski rat protiv Turske  a EU i SAD su je proglasile terorističkom organizacijom.

Međutim mnogi Kurdi umjesto toga podupiru različite frakcije Kurdske demokratske stranke Sirije (KDPS) bliske predsjedniku Masudu Barzaniju u iračkoj autonomnoj kurdskoj regiji.

KDPS i njegovi saveznici osnovali su kurdsko nacionalno  vijeće, koje surađuje s glavnom sirijskom oporbenom skupinom, Nacionalnom koalicijom.

Oni optužuju PYD da monopoliziraju vlast u područjima pod nadzorom Kurda i tlače oporbu.

Mjera koju su PYD i njegovi saveznici donijeli u četvrtak korak je prema potpunoj autonomiji u toj regiji.

Komentiraj

FOTO:EPA/STR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.