Sirijske snage napredovale su u subotu u gradu Palmiri, uz snažnu potporu topništva i djelovanje iz zraka, objavili su državni mediji i skupina koja nadzire zbivanja na terenu, preuzevši kontrolu nad nekoliko djelova grada u velikom udaru na snage terorističke Islamske države.

Televizijske snimke pokazale su valove eksplozija unutar Palmire i dim koji se diže iznad zgrada, dok tenkovi i oklopna vozila otvaraju paljbu s rubnih djelova grada.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava objavio je da je riječ o najžešćem napadu otkako je prije tri tjedna pokrenuta kampanja sirijske vojske i savezničke milicije za preuzimanje kontrole nad ovim pustinjskim gradom i otvaranje puta za daljnje ugrožavanje uporišta Islamske države prema istoku zemlje.

Čelnik Opservatorija Rami Abdulrahman kazao je kako su sirijski vojnici i saveznička milicija preuzeli kontrolu nad trećinom grada, uglavnom sjevernim i zapadnim dijelom, uključujući dio u kojem je smješten stari grad i ostaci iz rimskog razdoblja. Borbe traju u južnim dijelovima grada, kazao je.

Sirijski mediji i arapska televizija objavili su da sirijske snage napreduju u gradu i da su zauzele nekoliko njegovih djelova.

Ponovno preuzimanje Palmire iz ruku Islamske države, koja je zaposjela grad u svibnju 2015., značio bi velik uzmak Islamske države u Siriji otkako je pokrenuta ruska intervencija s ciljem da pomogne snagama sirijskom predsjednika Bašara al Asada.

Ruske novinske agencije potvrdile su u subotu, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, da su ruski zrakoplovi raspoređeni u Siriji izveli 40 polijetanja oko grada Palmire tijekom posljednja 24 sata, pogodivši 158 ciljeva Islamske države i ubivši više od 100 militanata.

Rusko ministarstvo istodobno je objavilo kako je tijekom subote zabilježeno devet kršenja primirja između sirijskih vladinih i pobunjeničkih snaga.

Komentiraj

FOTO:fAh
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.