Sirijska oporba tek treba odlučiti hoće li prihvatiti američko-ruski plan o prekidu borbi u Siriji u subotu, rekao je u srijedu glavni oporbeni pregovarač Mohamad Aluš a sirijski predsjednik Bašar al Asad potvrdio je u razgovoru s ruskim predsjednikom spremnost na poštivanje primirja.

Aluš je rekao da će konačan odgovor dati Visoki pregovarački odbor (HNC) čiji je član.

“Imamo vremena do petka”, rekao je Aluš koji vodi političko krilo pobunjeničke skupine Džaiš al-Islam.

HCN koji okuplja glavne sirijske oporbene skupine u ponedjeljak je uvjetno prihvatio primirje u Siriji.

HCN će “pozitivno odgovoriti na međunarodne napore radi uspostave primirja” u Siriji, ali je “njegov pristanak uvjetovan” prekidom opsade sirijskih gradova, oslobađanjem zarobljenika, prekidom bombardiranja civila i dopremom humanitarne pomoći.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad u utorak je prihvatio primirje koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu i ne odnosi se na terorističke skupine, među kojima IS i Frontu al Nusra.

On je u srijedu to potvrdio u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavili su Kremlj i Asadov ured.

Putin je rekao da je američko-ruski plan stvaran korak naprijed prema zaustavljanju krvoprolića i primjer je borbe protiv terorizma.

Dvojica predsjednika naglasila su važnost nastavka “beskompromisne” borbe protiv IS-a, al Nusre i ostalih militantnih skupina “koje se nalaze na odgovarajućoj listi Vijeća sigurnosti UN-a, naveo je Kremlj u priopćenju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako će suradnja na rješavanju sirijske krize pomoći jačanju povjerenja između Rusije i SAD-a.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.