Visoki pregovarački odbor (HCN) koji okuplja glavne sirijske oporbene skupine, “uvjetno” prihvaća primirje u Siriji koje su za subotu najavili Moskva i Washington, priopćeno je u ponedjeljak.

HCN će “pozitivno odgovoriti na međunarodne napore radi uspostave primirja” u Siriji, ali dodaje da je “njegov pristanak uvjetovan” prekidom opsade sirijskih gradova, oslobađanjem zarobljenika, prekidom bombardiranja civila i dopremom humanitarne pomoći.

Washington i Moskva objavili su u ponedjeljak da primirje u Siriji stupa na snagu u subotu u ponoć po vremenu u Damasku.

Ovaj prijedlog primirja dolazi gotovo tri tjedna nakon neuspjeha međusirijskih mirovnih pregovora u Ženevi i dan nakon vala napada za koje je odgovornost preuzeo IS, u Homsu na alavite i blizu Damaska na šijite, dvije “nevjerničke” zajednice, po njegovu mišljenju.

Komentiraj

FOTO:EPA/MOHAMMED BADRA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.