Ratni avion sirijske vlade srušio se na tržnicu u provinciji Idlib, usmrtivši najmanje 23 osobe, prenosi BBC. Aktivisti Opservatorija za ljudska prava (SOHR) kažu kako je avion pao uslijed bombardiranja. Grad Ariha, u kojem je došlo do nesreće, bio je jedno od posljednjih državnih uporišta u provinciji Idlib, ali u svibnju je došao pod kontrolu islamističkih pobunjenika.

U padu zrakoplova ozlijeđeno je nekoliko desetaka ljudi, a nije jasno je li avion oboren, ili je pao zbog nekog drugog razloga. Lokalno stanovništvo ispod ruševina traži tijela preživjelih. “Zrakoplov je bacio bombu na glavnu tržnicu samo nekoliko sekundi prije nego što se srušio. Letio je vrlo nisko”, kažu svjedoci.

Provincija Idlib na svom sjeveru graniči s Turskom, a na zapadu sa sirijskom pokrajinom Latakia. Vladina se snage u Latakiju bore sa pobunjnicima i pokušavaju ih spriječiti da prodru u ključna obalna područja.

Novinarska skupina Airwars, koja skuplja podatke o zračnim napadima protiv Islamske države u Siriji i Iraku, rekla je kako su izvješća pokazala da je od kolovoza prošle godine u zračnim napadima poginulo najmanje 489 civila.

Komentiraj