Sirija je u ponedjeljak lažima nazvala optužbe zapadnih zemalja koje tvrde da je Damask koristio kemijsko oružje tijekom sukoba koji bijesni zemljom dulje od pet godina.

“Brojne optužbe sa Zapada, bez opipljivih dokaza o odgovornosti sirijske vlade za korištenje kemijskih tvari, su koordinirana i opetovana kampanja laži”, rekao je Fajsal al-Mikdad, zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova prigodom otvaranja godišnjeg sastanka zemalja članica Ogranizacije za zabranu kemijskog oružja (OIAC) u Den Haagu.

Više od 300.000 osoba je poginulo od ožujka 2011. u sukobu u Siriji, koji je počeo pobunom koju je u krvi ugušio predsjednik Bašar al Asad.

Zajednička istražna misija UN-a i OIAC-a osnovana u kolovozu 2015. već je zaključila da je sirijska vojska iz helikoptera bacala klorni plin na tri mjesta u sjeveru Sirije 2014. i 2015.

Tada je Damask prvi puta povezan s kemijskim napadima, a postrojbe sirijske vojske su bile optužene za napad klornim plinom.

“Ta izvješća su napisana na temelju lažnih neuvjerljivih elemenata koji narušavaju vjerodostojnost OIAC-a”, tvrdi Fajsal al-Mikdad.

Njegova izjava slična je onoj zamjenika ruskog ministra za industriju i trgovinu Georgija Kalamanova koji je rekao da su ti zaključci neuvjerljvi i pristrani.

Istražitelji su također zaključili da je skupina Islamska država (IS) koristila iperit tijekom jednog napada u kolovozu 2015.

Na početku sastanka je generalni direktor OIAC-a Ahmet Uzmucu ponovio da u sirijskim izjavama o njezinim zalihama kemijskog oružja postoje praznine i odstupanja.

U jednom razgovoru sredinom studenoga on je objasnio da OIAC proučava 20 optužnica za sirijsko korištenje kemijskog oružja.

Predstavnik EU-a Jacek Bylica je rekao da postoje brojne duboko zabrinjavajuće nepostojanosti o uništenju sirijskog programa kemijskog oružja.

EU zabrinjava mogućnost da je to oružje došlo u ruke terorističkih skupina.

Nakon jednog napada kemijskim oružjem, u kojem su ubijene stotine ljudi u Istočnoj Guti u kolovozu 2013. Sirija je pristala predati svoj kemijski arsenal u sklopu sporazuma koji je pratio OIAC.

Ukupno je 1300 m3 kemijskog oružja bilo u Siriji, među kojim iperit i sarin. U siječnju je OIAC objavio da je taj arsenal uništen.

Komentiraj