Sirijska vlada odbija UN-ove zahtjeve za dostavu humanitane pomoći za 905.000 ljudi, uključujući i stanovnike Alepa u kojem dva tjedna traju žestoke borbe, objavio je u srijedu UN-ov dužnosnik Jan Egeland.

“Čini se da su na pomolu nove opkoljene zone, stotine humanitarnih radika ne mogu ući u Alep”, rekao je novinarima nakon sastanka država koje podupiru mirovni proces u Siriji.

“Sramota je gledati kako, dok stanovnici Alepa krvare, šanse da izađu iz grada nisu nikada bile manje”, istaknuo je Egeland.

Prvo pravo primirje u petogodišnjem sirijskom građanskom ratu postignuto je u veljači, ali je proteklih tjedana propalo pri čemu najloše prolazi Alep.

Skupina za humanitarnu pomoć koju vodi Egeland donekle je u travnju uspjela dopremiti dio pomoći za oko 40 posto stanovnika opkoljenih gradova, u usporedbi s pet posto u cijeloj 2015.

No, doprema pomoći stagnira i pozivi sirijskoj vladi da u svibnju dopusti ulaz humanitarnih konvoja u šest preostalih gradova ne pada na plodno tlo.

“Dobili smo odgovor koji ne ulijeva nadu”, rekao je Egeland. “Polovica od planiranih mjesta u svibnju nisu prihvaćena, uključujući istočni Alep”, dodao je.

Ujedinjeni narodi pozvali su vladu predsjednika Bašara al-Asada da promijeni mišljenje i dopusti bezuvjetnu dopremu pomoći svim mjestima kojima je doprema uskraćena ili je za nju dano samo djelomično zeleno svjetlo.

Komentiraj