Sirijski predsjednik Bašar al Asad proglasio je u četvrtak amnestiju za sve pobunjenike koji budu predali oružje u roku od tri mjeseca, izvijestila je službena agencija Sana, dok su pobunjenici pod posvemašnjom opsadom u svom uporištu Alepu, na sjeveru zemlje.

“Svi koji nose oružje (…), a traži ih pravosuđe (…) bit će pošteđeni svake kazne ako predaju oružje u roku od tri mjeseca od objavljivanja ove odluke”, piše u tekstu predsjedničkog ureda, a prenosi Sana.

Kako se navodi u odluci, od kazne će biti izuzeti i svi koji su, bez naknade, oslobodili taoca kojeg su držali.

Odluka o amnestiji je objavljena u trenutku kada je Rusija, Asadov glavni saveznik, najavila početak “velike humanitarne operacije” u Alepu, drugom po veličini gradu u zemlji, tijekom koje će uspostaviti humanitarne koridore za civile i borce koji su voljni predati oružje. Ta operacija treba početi u četvrtak.

Reuters ističe da do objave amnestije dolazi istodobno dok provladine sirijske snage drže čvrsto u obruču pobunjene četvrti  Alepa, gdje se procjenjuje da je u zamci oko 250.000 civila.

Komentiraj

FOTO:EPA/SANA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.