Desetak konzervativnih kardinala oštro je osporilo način rada sinode o obitelji, sazvane na prijedlog pape Franje, u pismu u kojemu izražavaju bojazan da je sve unaprijed odlučeno, doznaje se u ponedjeljak od sudionika sinode.

U organizaciji i načinu rada te skupštine biskupa koja radi po jezičnim skupinama, nedostaje “istinskog zajedništva”, navode kardinali u pismu na engleskom jeziku upućenom Papi u prigodi otvorenja sinode 5. listopada i objavljenom 12. listopada.

Druga njihova bojazan je da će u raspravama na sinodi prevladati osjetljivo pitanje pričešćivanja osoba koje su u drugom braku.

Kardinali također izravno kritiziraju papu Franju osporavajući nepristranost povjerenstva koje je imenovao za pripremu završnog dokumenta. Njegovi članovi su “imenovani bez konzultacije, a nisu birani”, napominju.

 

  • Među potpisnicima su talijanski kardinal Carlo Caffarra, nadbiskup Bologne, mađarski kardinal Peter Erdo, nadbiskup Ostrogona i Budimpešte, australski kardinal George Pelle, pročelnik Tajništva za gospodarstvo, njemački kardinal Gerhard Mueller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere i gvinejski kardinal Robert Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje.

 

Radni dokument pod nazivom Instrumentum Laboris je na meti oštre kritike i ne može “biti prikladno polazište za završni dokument”, poručili su usto Papi iz Argentine koji predsjeda sinodom i odlučuje o njezinu načinu rada.

Kardinali traže i da se umjesto rada po jezičnim skupinama vrati “priprema prijedloga o kojima će glasati čitava sinoda”.

Papa je 6. listopada, kao odgovor na pismo, u svom zapaženom govoru dao do znanja da se sinoda neće baviti samo pitanjem rastavljenih i da se crkveni nauk o braku neće mijenjati.

Komentiraj

FOTO:EPA/OSSERVATORE ROMANO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.