Singapur će dobiti najveću eksperimentalnu plutajuću solarnu ploču na svijetu do kraja godine, najavio je u utorak singapurski ministar okoliša.

“Plutajući fotonaponski sustavi, ne samo da pomažu u prevladavanju kopnenih ograničenja, nego imaju i potencijal za smanjivanje gubitaka zbog isparavanja iz naših umjetnih jezera”, rekao je ministar Masagos Zulkifli na summitu o čistoj energiji.

Pilot ispitivanje 10 solarnih energetskih sustava obuhvatit će jedan hektar umjetnog jezera Tengeh na zapadu Singapura i moći će proizvesti do jednog megavata energije, što je dovoljno za opskrbu 250 stanova električnom energijom, izvijestila je lokalna televizija Channel New Asia.

Masagos Zulkifli je rekao da je zbog velike raznolikosti plutajućih sustava i solarnih ćelija koje se testiraju taj projekt prvi takve vrste.

Znanstvenici će proučiti utjecaj solarnih ploča, koje će blokirati svjetlost, na vodene površine.

Solarni energetski sustavi bit će praćeni najmanje šest mjeseci prije nego što budu izabrana dva za studiju većih razmjera.

Komentiraj

FOTO:facebook.com
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.