U iščekivanju sastavljanja nove vlade i potvrde u parlamentu postavlja se pitanje – koji će biti prvi potez budućeg premijera i kako će ga dočekati sindikati.

Tihomir Orešković u svom je prvom obraćanju građanima koje će voditi nastupio odlučno. Mogle su se čuti pohvale ekonomskih analitičara i poslodavaca na njegov račun, dok Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikataizražava oprez.

“Jer to u pravilu znači pritisak na javni sektor, velika privatizacija, odricanje od dijela socijalne države, otpuštanja, rezove na sve strane ,koji se u pravilu lome preko leđa građana. To traži neki dodatni oprez”, kaže Sever za HRT.

“Novi mandatar je predstavnik krupnog kapitala”, oštar je bio Vilim Ribić iz Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koji pretpostavlja da će Orešković lakše zanemariti interese običnih građana nego pripadnika krugova iz kojih dolazi.

“Ali dobra vijest u svemu tome je da je Tihomir Orešković otvoreni predstavnik krupnog kapitala, što je puno bolje od onoga što smo u zadnje četiri godine imali – također predstavnike krupnog kapitala, ali pod firmom socijaldemokracije i pod navodno socijaldemokratskom retorikom”, kaže.

Ljudi su važniji od brojeva i novi premijer s novom vladom u trci za viši BDP ne smije zanemariti Hrvatsku kao socijalnu državu, poručuju sindikalci.

“Ne bi se smjele događati reforme u kojima ćemo mi praktički postati taoci jednog poduzetničkog mentaliteta potpomognutog hladnim ekonomskim analitičarima koji zapravo u ljudima gledaju samo brojke koje im pomažu da se postigne veće i bolje rezultate”, upozorava Krešimir Sever.

Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika kaže da javni sektor ima neke svoje specifičnosti, da u njemu nije bitno “samo da se ostvari profit”, nego je bitna i jedna socijalna dimenzija.

Bez dijaloga, novi prosvjedi

Pleša dodaje kako je javni sektor dao veliki obol ovoj krizi i poručuje:” Mi očekujemo da se porastom BDP-a stvari okrenu i da se proračun počne puniti prihodima, a ne samo da se režu rashodi”.

Sindikati priželjkuju nastavak socijalnog dijaloga, kojeg s Milanovićevom vladom, kažu, nije bilo. Ne bude li ga ni sada, bit će i opet prosvjeda.

Komentiraj

FOTO:: Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.