Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske poručio je u srijedu da su prijetnje Vladi tužbama u slučaju nepoštivanja Sporazuma o osnovici za plaće u državnim službama preuranjene i deplasirane, budući da je osnovica za plaće u 2017. godini već utvrđena u visini od 5415 kuna.

Sindikat u priopćenju podsjeća da su se rastom realnog BDP-a u prvom i drugom tromjesečju ove godine za 2,7 i 2,8 posto stekli uvjeti iz sporazuma o automatskom povećanju osnovice za šest posto, na 5415 kuna bruto od prvog siječnja iduće godine, uz obvezu započinjanja pregovora o osnovici u idućem razdoblju.

Stoga se pregovori o osnovici o kojima govori Zdravko Marić, sadašnji i potencijalni ministar financija u Vladi Andreja Plenkovića, mogu voditi samo oko osnovice u idućem razdoblju, ali ne i oko toga da se viša osnovica primjenjuje od 1. siječnja 2017. godine, upozorava sindikat.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske od Vlade, čiji je vjerojatni mandatar Andrej Plenković u visoku politiku ušao sa sloganom “vjerodostojno”, ne očekuje ništa manje ni više nego da se tako ponaša i kad je u pitanju sporazum o osnovici za plaće.

“Ako su za Vladu neupitni ugovori i preuzete obveze s kreditorima ili Vatikanom, ne vidimo zašto bi s ugovorima koje je potpisala sa sindikatima postupala drugačije nego vjerodostojno”, ističe sindikat.

Slično navodi i Sindikat policije Hrvatske, koji u svojem priopćenju upozorava članstvo da bude oprezno s pozivima da podnesu tužbe jer im osnovica za plaće nije porasla za šest posto. Naime, Sindikat policijskih službenika najavio je u ponedjeljak da će uskoro početi podizati tužbe tvrdeći da je osnovica za plaću u državnim službama trebala još u siječnju ove godine automatski porasti za šest posto.

No, Sindikat policije Hrvatske naglašava da su podaci o rastu realnog BDP-a od dva i više posto službeno objavljeni u prvoj polovici ove godine, pa će se osnovica od 5415 kuna primijeniti tek s 1. siječnjem 2017. Obzirom na to, svaka preuranjena tužba mogla bi prouzrokovati gubitak na sudu, a samim time i troškove za tužitelja, napominje sindikat.

Komentiraj

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.