– Sindikat policijskih službenika u subotu je poslao otvoreno pismo ministri unutarnjih poslova Vlahi Orepiću, od kojega traži da im odgovori zašto je bivšem ravnatelju policije Vladi Dominiću na još dvije godine odobrio korištenje službenog luksuznog terenca, a istovremeno početkom ovoga mjeseca smanjio plaće policajcima i štedio na odorama.

“Zbog interesa javnosti i razočaranosti velikog broja policijskih službenika kojima ste s 1. svibnjem 2016. godineizmjenom Uredbe o plaćama policijskih službenika smanjili plaće, zahtijevamo od Vas pojašnjenje, kako nama tako i cjelokupnoj javnosti zbog kojih ste razloga bivšem glavnom ravnatelju policije gosp. Vladi Dominiću odobrili naredne
dvije godine korištenje luksuznog terenca marke Honda CR-V, ako su istiniti navodi i tekst autorice Ivanke Toma pod naslovom ‘Bivšem ravnatelju ostao na korištenje elitni terenac’ objavljen 13. svibnja 2016. godine na portalu Jutarnjeg”, navode iz sindikata u pismu.

Napominju kako su pohvalili prvi korak ministra kada je odlučio o preraspodjeli službenih policijskih vozila operativnom sastavu, ali koji, tvrde, još uvijek nije dobio sva vozila na terenu, “već se neka i dalje očito koriste (ne samo za postojeće rukovoditelje već i za bivše), a neka stoje na parkiralištima i koriste ih samo rukovoditelji u svoje radno vrijeme pa su i dalje ‘njihova’ vozila”.

“Neovisno o ovom slučaju koji očito nije jedini u MUP-u, pitamo Vas kada će konačno prestati praksa bahatog korištenja službenih vozila na teret poreznih obveznika. Zbog čega neki sindikati u MUP-u šute o toj temi govori činjenica da su i oni isto tako ‘umočeni’ u ovaj problem, jer su koristili službena vozila MUP-a na teret poreznih obveznika kako bi njihovi
sindikalni povjerenici i predsjednici mogli putovati po Hrvatskoj i inozemstvu na raznorazne seminare i sastanke”, poručuju iz Sindikata policijskih službenika.

S druge strane, dodaju, drugi sindikati imaju svoj proračun od članarine i zarađuju na članovima putem ugovora s tvrtkama, pa se pitaju zašto im je MUP uopće davao na korištenje službena vozila, iako tu obvezu nije imao, čija je to odgovornost i da li se “i tim načinom kupovala šutnja pojedinih sindikalnih povjerenika i predsjednika”. “To pravo sindikat nema temeljem
Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, pa se pitamo na čemu su temeljili odluku pojedini načelnici policijskih uprava i čelnih ljudi u MUP-ovu sjedištu koji su im ustupali službena vozila te da li se radilo o prešutnom dogovoru”, ističu u sindikatu.

Vodstvo MUP-a pitaju i kada će početi s uštedama na konkretnim stvarima, a ne na plaćama policijskih službenika i na policijskim odorama. “Poštovani ministre, iako jedan luksuzni automobil i nije neka ušteda za državni proračun, u očima policajca koji radi opasan i požrtvovan posao s mizernom plaćom itekakva je ušteda! Licemjerno je smanjivati plaću policijskim službenicima i istovremeno kupovati i održavati službena luksuzna vozila te davati ih na korištenje pojedinim rukovoditeljima, pa čak i bivšim, zbog ‘potreba službe’. Bahatost se razvila do te mjere da je posljednjih godina u MUP-u vrsta i marka vozila postala statusni simbol funkcije pojedinog rukovoditelja. Zar je to pošteno, ispravno i da li bi trebalo djelovati motivirajuće na rad zaposlenika MUP-a”, pitaju se u sindikatu.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.