U povodu smrtnog stradavanja pirotehničara i ranjavanja dvojice u petak nešto prije podneva u Ličkom Ribniku, iz Sindikata humanitarnog razminiranja i Samostalnog sindikata Hrvatske ponovno su upitali do kada će profit biti ispred sigurnosti ljudi.

Povjerenik Sindikata humanitarnog razminiranja Stjepan Tadić upozorio je na konferenciji za novinare da je sigurnost pirotehničara ugrožena kao nikada do sada.

“Tražimo da se prestane na postojeći način određivati cijena razminiranja, jer ponuditelj najniže cijene dobiva posao, no nitko ne uzima u obzir može li se odraditi po sigurnosnim standardima koje moramo poštivati. Moramo prvo uklanjati vegetaciju i tek onda metal detektorima tražiti mine, a to je samoubojstvo”, upozorio je Tadić.

Ljudi nas svakodnevno zovu, nerijetko i ginu, trebamo li svi poginuti da se nešto počne događati, zapitao je Tadić. Svi relevantni sudionici sustava razminiranja trebaju se suočiti s problemima i, ako treba, staviti i moratorij na razminiranje, jer ovako sve više nema smisla, smatra Tadić. Upozorio je na sramotno niske cijene razminiranja, pri čemu je košnja trave ili rezanje živice nekoliko puta skuplje od razminiranja.

Što se tiče broja stradalih pirotehničara, Tadić je rekao kako je službeni podatak do srpnja 2013. bio 60 poginulih pirotehničara, pa bi prema tome sada bilo njih ukupno 62. No, u javnost se izlazi s podacima o 35 odnosno s današnjim danom, 36 stradalih pirotehničara.

Tajnik Samostalnog sindikata Hrvatske Darko Idžaković istaknuo je da se poslovi razminiranja dobivaju na javnom nadmetanju, a cijene su se spustile ispod 3 kune po četvornom metru razminirane površine. Zbgo tako niske cijene pirotehničari su prisiljeni razminirati i do 600 četvornih metara površine dnevno da bi zaradili plaću.

Još lani 3. lipnja uputili smo dopis bivšem premijeru Zoranu Milanoviću, no bez rezultata. Ove godine stanje se pogoršalo pa smo se obratili predsjednici Republike 22. veljače kako bismo upozorili na probleme, a ona nas je uputila na Hrvatski centar za razminiranje (HCR). Ni novi zakon o humanitarnom razminiranju ništa ne mijenja u stvarnosti, jer se sve svodi na koordinacije i sastanke, upozorio je Idžaković.

Nesreću u kojoj je u Ličkom Ribniku stradao jedan pirotehničar, a dvojica su ozlijeđena, izazvala je eksplozija najopasnije mine, poznate i kao “promovka”, izjvijestio je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražen Jakopec.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.