Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić večeras je u ‘Pressingu’ N1 televizije izjavio kako se Živi zid u posljednje vrijeme ‘uozbiljio, sazrio, naučio mnogo toga’ te kako je pred njima još puno napretka.

Upitan je li politička scena sada bolja nego u vrijeme kada je on prvi puta na nju stupio, odgovara: “Scena je bolja, no kako je rekao Tesla, društvo prihvaća jednu promjenu po jednu i trebat će vremena. Ja sam ovdje da kontroliram taj proces”. O Ivanu Pernaru kaže da je vrlo talentiran političar, koji se mnogo razvio. “Voli komunicirati s ljudima, ima specifičan stil. Mislim da je jako efektivan u Saboru i talenat dolazi do izračaja. Najviše cijenim što je dobroćudan kao osoba. On je jako puno napravio, dohvatio dobar dio ljudi koji do tada nisu shvaćali politiku kao nešto što mijenja stvari. Mi smo sjajan tim”, objasnio je Sinčić.

Naglašava kako je Živi zid ‘antisistemska stranka’. “Na rubu smo mainstreama, zapostavljeni smo u medijima. Kada sazovemo neku konferenciju malo tko se pojavi, ako se i pojave to ne prenesu ili prenesu u nekom nepovoljnom terminu. Mislimo da je to diskriminacija, posebno u vrijeme izbora”, poručuje.

Sinčić je uvjeren da su Most stvorili mediji. “Most je projekt koji je došao sa zadatakom, a kada to naprave bit će i medijski odstranjeni. Mislim da je to posebno napravljen”, kaže dodajući da je za njega svatko tko iznevjeri svoje birače negativna pojava, a Most je to napravio ‘ne jedamput’.

Sinčić ne vjeruje da Most i Živi zid imaju iste bitače. “Vrlo malo se naša biračka tijela poklapaju. Oni sad ulaze u HDZ-ovo biračko tijelo.”, rekao je. Za aktualnu situaciju u Hrvatskoj, prema Pernaru, kriv je Most. “Odgovnorni su i oni i HDZ, ali Most je bio taj koji je odlučio opet ići istim putem i to pred lokalne izbore. Kažu da je to zbog Todorića, no sve zakone za njega su izglasali – faktoringu, o računovodstvu, poreznu reformu… I sada kada su obavili cijeli posao sad su oni protiv”, ističe.

Plenković je pokrenuo smjenu ministara, ali Sinčić kaže da je Most znao da će premijer tako reagirati i da su sve napravili planski. O Plenkoviću, kaže, ne misli ništa dobro. “Je li on pretjerano reagirao, o tome će se baviti hrvatska politička povijest. Imamo to što imamo, nestabilnost, dvaput u godinu dana ista stvar. Što će nam reći u svijetu,… Nama treba stabilnost”, rekao je Sinčić.

Osobno je, kaže, protiv izbora, ali vjeruje da je najpoštenije da se oni održe. Upozorava kako se u ovoj situaciji otvorio veliki prostor za političku korupciju, te kako je nekim zastupnicima ‘cijena drastično narasla’. Nakon novih izbora Sinčić se ne bi čudio da dođe do novog dogovora između HDZ-a i Mosta.

Naglasio je i da postoje neke stranke, prije svega HNS, kojima ne bi odgovaralo da se sada ide na izbore. “Je li za vjerovati HNS-u? Ja im ne vjerujem. Mogućnost je da samo dio njih uđe i da se sastavi nekakva većina. Njihova ideologija je klijentelistička. Što se tiče HSS-a, koliko sam upoznat s gospodinom Beljakom, on ideološki ne podnosi HDZ”, poručio je Sinčić.

Komentiraj