Sin talibanskog vođe mule Haibatule Ahundžade u četvrtak je izveo samoubilački napad u pokrajini Helmand na jugu Afganistana, rekao je jedan od glasnogovornika pobunjeničkog pokreta u subotu.

Abdur Rahman, 23, poznat i kao Hafiz Halid, poginuo je kad se zaletio automobilom punim eksploziva u afganistansku vojnu bazu u gradu Gerešku, sjeverno od pokrajinskoga glavnog grada Laškara Ga, rekao je glavni talibanski glasnogovornik Kari Jusaf Ahmadi za južni Afganistan.

On je dodao da je Abdur Rahman bio student medrese, no da je želio izvesti samoubilački napad. “On je prošli četvrtak uspio u svojoj misiji”, rekao je.

Talibani su se zaletjeli trima automobilima u kontrolnu točku za vrijeme teških borbi oko Gereška u četvrtak.

Pripadnik talibana višeg ranga, blizak Haibatulinoj obitelji, rekao je da se Abdur Rahman  odlučio za samoubilački napad prije no što je njegov otac postao vođa talibana prošle godine i ustrajao na nastavku i kad je otac preuzeo dužnost.

Mula Haibatula preuzeo je vodstvo talibana nakon što je njegov prethodnik mula Ahtar Mohamed Mansur poginuo u napadu američkim dronom u svibnju 2016. u Pakistanu.

“Prije ovoga, brojni su bliži rođaci i članovi obitelji prijašnjih vrhovnih vođa izveli samoubilačke napade ali šeik Haibatula postao je prvi vrhovni vođa čiji je sin žrtvovao svoj život”, rekao je višerangirani pripadnik talibana.

Komentiraj