Jedan aktivist popeo se u subotu na stijeg pred parlamentom Južne Karoline i skinuozastavu Konfederacije, objavili su dužnosnici, dan nakon što ju je predsjednik Barack Obama nazvao simbolom rasističkog ugnetavanja.

Zastava koja se koristila u Američkom građanskom ratu postala je glavna tema na jugu SAD-a nakon prošlotjednog ubojstva devetoro američkih crnaca u crkvi u gradu Charlestonu.

Osumnjičeni za taj zločin, 21-godišnji Dylann Roof pozirao je s konfederacijskom zastavom na fotografijama na internetu uz koje je objavio i rasistički manifest.

Nakon skidanja zastave u Columbiji, dvoje ljudi uhićeno je i optuženo zbog oštećivanja spomenika, objavile su vlasti Južne Karoline. Zastava je vraćena nakon sat vremena.

Policija je izvjestila da se radi o Britanny Ann Byuarim Newsome (30) i Jamesu Ianu Tysonu (30), oboje iz Sjeverne Karoline.

  • Jedan aktivist popeo se u subotu na stijeg pred parlamentom Južne Karoline i skinuo zastavu Konfederacije
  • Zastava je skinuta samo dan nakon što ju je predsjednik Barack Obama nazvao simbolom rasističkog ugnetavanja

Skupina lokalnih aktivista objavila je da su oni organizirali skidanje zastave pred državnim parlamentom, izvješene u čast borcima koji su se borili na strani Konfederacije u građanskom ratu od 1860.-1865.

“Nismo mogli mirno sjediti i gledati kako predmet koji je potaknuo smrt žrtava masakra u Charlestonu vijori nad njihovim grobovima”, objavila je skupina na Twitteru.

Na pogrebu ubijenog pastora u Charlesonu u petak, Obama je zastavu nazvao “podsjetnikom na sustavni progon i rasno ugnjetavanje”.

Zastupnici u parlamentu Južne Karoline u utorak su na dnevni red stavili raspravu o uklanjanju zastave sa zgrade državnog paralmenta. Početak rasprave očekuje se u četvrtak, a za izglasavanje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Komentiraj

FOTO:FaH
PIŠE:V.T./Hina
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.