Slučaj smjene šefa Sigurnosno obavještajne agencije Dragana Lozančića posljednjih je dana u centru pažnje javnosti, a njega su u subotu komentirali stručnjaci za sigurnost Vlatko Cvrtila i Bono Marjanović.

Cvrtila je za RTL Danas rekao kako je smjena Lozančića veliki pritisak na premijera. “Takve se stvari donose zajednički i zajednički se izlazi u javnost. Dakle, dogovor je trebao postojati i taj dogovor uvijek ukazuje da postoji koordinacija između dvije grane izvršne vlasti”, rekao je Cvrtila dodajućši kako sada premijer Orešković i nema baš puno izbora.

Vjeruje kako mu sada preostaje samo potvrditi ono što je predsjednica rekla. U slučaju da Orešković na neki način ospori odluku Grabar Kitarović, Hrvatska bi upala u krizu. “Nisam siguran da nam takva kriza sada treba”, dodao je. Na pitanje je li Lozančić zaslužio smjenu, Cvrtila kaže kako su oni argumenti koji su prezentirani u javnosti poprilično nejasni i nelogični.

“Treba vjerovati da predsjednica ima argumente i da njima može uvjeriti premijera. Ali isto tako bi bilo jako dobro da hrvatska javnost sazna nešto od tih razloga jer ova općenita formulacija da je ‘prekršio zakon’ je vrlo opasna jer čovjek na tako važnom mjestu ne bi smio kršiti zakon. A ako ga je kršio, on bi onda morao odgovarati za to, ne samo smjenom, nego i na drugi način”, pojašnjava Cvrtila.

Lozančić se, dodaje, ne može žaliti jer ne postoji nikakva istraga. Istaknuo je kako smo se sada našli u ‘pat poziciji’ koja je neugodna. “Bilo bi dobro da su to napravili zajednički. Pokrenut je postupak za razrješenje, ali on je još uvijek ravnatelj jer je potreban supotpis premijera. On će još nekoliko dana biti ‘napola’ ravnatelj”, napominje.

Bono Marjanović je za Dnevnik Nove Tv poručio kako je situacija ozbiljna. “Smjena čelnog čovjeka jedne partnerske službe koji, kako procjenjujemo i nije napravio neki gaf u svojem ponašanju i profesionalnom radu, zapravo i je zabrinjavajuća. Već vidimo posljedice na domaćoj političkoj sceni”, kaže Marjanović.

Vjeruje kako je predsjednica odlukom o smjeni Lozančića naštetila autoritetu premijera. “Neka bi logika nalagala da bi prije objavljivanja takve odluke trebali međusobno razgovarati, donijeti određeni zaključak i na temelju toga potpisati ili ne potpisati odluku o razrješenju ili u drugom slučaju – o imenovanju”, dodaje.

Marjanović smatra kako je sada velika uloga na premijeru Oreškoviću. “I sam će morati suduti prema ovoj cijeloj situaciji koja je nastala potpisivanje, ove odluke od strane predsjednice. Velika pozornost domaće i svjetske javnosti, ali i naših partnera iz ovih sigurnosnih segmenata uperena je na njega”, ističe.

Komentiraj