Neke od najvećih kolumbijskih zvijezda, od pjevačice Shakire do nogometaša Falcaoa, izražavaju svoju podršku mirovnom sporazumu s marksističkim pobunjenicima kojim će se završiti pola stoljeća rata u toj južnoameričkoj državi.

Shakira je s Juanesom i Carlosom Vivesom, dva kolumbijska glazbenika popularna u španjolskom govornom području, otpjevala poruke o pomirbi, opraštanju i ljubavi nakon što je predsjednik Juan Manuel Santos u ponedjeljak potpisao mirovni sporazum s vođom Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) Rodrigom Londonom.

“Kao Kolumbijcima, naša najvažnija misija sada je opraštati”, napisao je Juanes na svom Twitter profilu.

Kolumbijci danas glasaju na referendumu kojim odlučuju o tom dogovoru, koji će, ako bude prihvaćen, dovršiti građanski rat u kojem je dosad poginulo i nestalo oko 300 tisuća ljudi.

“Moja Kolumbijo, imamo toliko toga za učiniti. Briga za našu djecu i njihovo obrazovanje će stvoriti put mira”, rekla je Shakira.

Carlos Vives je u videoporuci istaknuo važnost tog mirovnog sporazuma, no upozorio je na “dug put do trajnog mira”.

Vives je 2014., dvije godine nakon početka pregovora u Havani između kolumbijske vlade i FARC-a, skladao pjesmu “Korak prema miru” koju je otpjevao s 30 kolumbijskih glazbenika.

Mir su podržale i dvije kolumbijske nogometne zvijezde, Falcao i Carlos Valderrama.

“Zamišljam državu koja je sposobna opraštati”, napisao je Falcao u dnevnoj novini El Tiempo.

“Što ja želim?”, upitao je Valderrama u razgovoru za AFP početkom rujna u Bogoti. “Da moja djeca i unuci žive u miru, kao i ja u godinama koje su mi preostale”, odgovorio je.

Komentiraj

FOTO:facebook.com
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.