U sklopu programa posvećenog 400. godišnjici smrti Williama Shakespearea, u nedjelju se u zagrebačkom kinu Tuškanac prikazuje snimka kazališne predstave “Mletački trgovac”, u izvođenju kazališta Globe.

“Iako prvotno klasificiran kao komedija ‘Mletački trgovac’ pamti se po snažnim dramskim scenama u kojima Shakespeare suprotstavlja teme o toleranciji i netoleranciji, religijskim zakonima i civilnome društvu, pravdi i milosti, a lik Shylocka zasigurno je jedan od najdojmljivijih autsajdera u svjetskome kazalištu”, ističe se u najavi projekcije.

Shakespearov trgovac u njegovoj je drami smješten usred merkantilnoga svijeta 16. stoljeća. Radnja se vrti oko bogate nasljednice koju posjećuju prosci, a koji po želji njezina oca imaju težak zadatak, jer jedan od njih će ju oženiti, a gubitnici će izgubiti mnogo više od njene ruke.

U međuvremenu u Veneciji, epicentru potrošnje, špekulacije i dugova jedan od prosaca, posudi novac od prijatelja Antonia da bi financirao putovanje do svoje odabranice, koji pak novac posudi od lihvara Shylocka s kojim se dogovori da će vratiti dug kada se njegovi brodovi vrate u grad.

No, ako se brodovi ne vrate i ne bude mogao vratiti dug, Antonio će Shylocku dati funtu svoga mesa. Budući da se brodovi nisu vratili, Shylock želi naplatiti dug.

U predstavi, koja traje 165 minuta, debitirao je dvostruki dobitnik nagrada Olivier i Tony, Jonathan Pryce koji tumači Shylocka.

Glume još Rachel Pickup, Dorothea Myer-Bennett, Daniel Lapine, David Sturzaker.

Predstava je dobila odlične kritike, The Observer je pisao kako je to “obiteljska drama s dvije prave glumačke zvijezde”, a The Mail on Sunday ocjenjuje kako je riječ o “izvrsno ispričanoj, igranoj, tempiranoj i kostimiranoj predstavi Kazališta Globe u najboljem izdanju”. Niz medija, od Time Outa i Guardiana do Financial Timesa i Evening Standarda, pohvalilo je nastup Prycea.

Tuškanački program “Kazalište na filmskom platnu” prikazuje snimke kazališnih uprizorenja Shakespearovih drama i komedija jednom mjesečno, čime se pridružuje se svjetskom obilježavanju velike obljetnice smrti slavnog engleskog dramatičara.

Dosad su prikazane engleske izvedbe Shakespeareovih komada “Hamlet” Barbican Theatrea, “Zimska priča” (Kenneth Branagh Theatre Company, u režiji Roba Ashforda i Kennetha Branagha, “Tit Andronik” Shakespeare’s Globe Theatrea, u režiji Lucy Bailey i “Richard II”, još jedna izvedba Shakespeare’s Globe Theatrea, u režiji Simona Godwina.

Komentiraj

FOTO:Arhiva Nacionala
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.