Južna Koreja vratila je u četvrtak Kini posmrtne ostatke 36 kineskih vojnika ubijenih u Korejskom ratu (1950.-1953.) koji će biti pokopani u domovini.

Godine 2013. južnokorejska predsjednica Park Geun-hye u za posjeta Pekingu predložila vraćanje ostataka kineskih vojnika ubijenih u ratu, kao gestu dobre volje kojom bi se trebali poboljšati odnosi između dvije zemlje.

Otada je Seul vratio posmrtne ostatke 505 vojnika.

U četvrtak su lijesovi s posmrtnim ostacima, koje je između ožujka i studenog prošle godine iskopalo južnokorejsko ministarstvo obrane, upućeni avionom iz zračne luke Incheon u grad Shenyang, na sjeveroistoku Kine gdje se nalazi vojno groblje.

Do vraćanja tijela dolazi svake godine prije kineskog praznika Qingming, dana “kad se brišu grobnice predaka”, koji ove godine pada na 4. travnja.

Komentiraj

FOTO:EPA/JEON HEON-KYUN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.