Više od 150 letova je otkazano u ponedjeljak u dvjema pariškim zračnim lukama, Roissyju i Orlyju, šestog dana štrajka kabinskog osoblja Air Francea, doznaje se od izvora u zračnoj luci, dok sindikati ističu da bi mogli pozvati na nastavak štrajka koji je planiran do utorka.

U ponedjeljak je pedesetak letova otkazano ili je trebalo biti otkazano u polasku iz Roissyja i još pedesetak u dolasku, a na Orlyju je 21 let otkazan u dolasku i 25 u polasku, dodao je za AFP izvor u zračnoj luci.

Na Roissyju nije otkazano 97 posto interkontinentalnih letova, 81 posto kontinentalnih letova i 83 posto domaćih, navodi isti izvor koji nije izvijestio o nenajavljenim otkazima Air Francea.

Dva najveća sindikata, SNPNC – FO i UNSA – PNC (46 posto članstva) koji su organizirali štrajk, mogli bi ga nastaviti idućeg tjedna, rekao je Christophe Pillet iz sindikata SNPNC – FO.

Stjuardi i stjuardese prosvjeduju protiv sedamnaestomjesečnog produljenja kolektivnog ugovora kojim se uređuju radna prava, plaća i uvjeti napredovanja, ocijenivši da je taj rok nedovoljan.

“Uprava je odlučila prekinuti socijalni dijalog. Nikada nismo zatvorili vrata pregovorima, naš kolektivni ugovor istječe 31. listopada”, dodaje Pillet.

Ocijenio je da će štrajkom koji se završava u utorak navečer (trajao je tjedan dana, od 27. srpnja do 2. kolovoza) biti obuhvaćeno između 210.000 i 280.000 putnika a stajat će kompaniju 100 milijuna eura.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.