Vojislav Šešelj, vođa srpskih radikala, četnički vojvoda i donedavni optuženik Haaškog suda, u utorak se na Facebooku pohvalio svojom novom diplomatskom putovnicom, koju će, kaže, uskoro iskoristiti kako bi posjetio Hrvatsku.

“Stižem kroz desetak dana. Obići ću Zagreb gdje ću održati konferenciju za novinare. Susrest ću se s istaknutim političarima koji će htjeti sa mnom se susresti. Vjerojatno ću se naći i sa svojim haškim supatnicima, primjerice, s generalom Mladenom Markačem”, izjavio je u utorak za RTL Šešelj. Kaže kako vjeruje da je upravo on osoba koja može pronaći pravi način da se riješi kriza u hrvatsko-srpskim odnosima.

Glavna tema konferencije za novinare, koju je najavio, biti će upravo odnosi na relaciji Zagreb-Beograd. Tehnički premijer Tihomir Orešković danas je rekao da će Hrvatska uhititi Šešelja ako dođe u Hrvatsku. “Taj vaš premijer je već odavno bivši i njegove riječi nemaju nikakvu težinu. Znam da je određeni državni organ donio odluku da mi se zabrani ulazak u Hrvatsku 20 godina. Ali, to se odnosi samo na običnog građanina, a ne na nosioca diplomatske putovnice”, kaže Šešelj napominjući da Hrvatska nešto pokuša protiv nosioca diplomatske putovnice, to bi iniciralo progon hrvatskog veleposlanika iz Beograda.

Šešelj kaže kako će biti i onih koji će ga u Hrvatskoj dočekati prijateljski, a netko će mu dobacivati uvredljive stvari. To mu, dodaje, ne smeta. Najavio je i kako će podnijeti službeni zahtjev za sastankom s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. “Bilo bi neozbiljno s njene strane da izbjegne taj susret i zašto bi ga izbjegla”, kaže.

Zaključio je da jedva čeka doći u Zagreb, popiti kavu u Gradskoj kavani i obići knjižare u gradu. Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio je da diplomatska putovnica Šešelju ne znači ništa. “Bit će vraćen s granice. Neka pokuša pa ćete vidjeti”, rekao je Orepić za RTL.

Komentiraj