Radovan Karadžić je nevin i Haški sud ga je osudio na 40 godina zatvora samo zato što je Srbin, što je presuda cijelom srpskom narodu, rekao je u četvrtaku Beogradu haški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kojemu će i samom za tjedan dana Haški sud izreći presudu za ratne zločine.

Šešelj je na predizbornom skupu svoje stranke pred nekoliko tisuća pristaša koji su se okupili u središtu Beograda ocijenio da je “presuda Karadžiću presuda cijelom srpskom narodu, srpskoj povijesti i naciji“, rekavši da je “Haški sud lažni sud koji za sve sukobe na Balkanu krivi samo Srbe”.

Haški sud će 31. ožujka u odsutnosti izreći presudu Šešelju za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993.

Šešelj je, govoreći na skupu koji je bio i predizborni skup za prijevremene izbore 24. travnja i prosvjedni skup zbog presude Karadžiću te povodom 17. obljetnice NATO bombardiranja, rekao da se na izborima  glasači moraju izjasniti da li su za EU, u kojoj su “tradicionalni neprijatelji Srbije” ili za Rusiju i pozvao vlasti da se distanciraju od NATO-a koji je nazvao “zločinačkim savezom”.

Skandirajući “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”, sudionici skupa su poslije Šešeljeva govora prošetali središnjim beogradskim ulicama koje su bile zatvorene za promet.

Nosili su zastave i transparente s fotografijama Šešelja, Ratka Mladića i Radovana Karadžića, uzvikujući pogrdne parole na račun srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Tijekom mimohoda su bile zapaljene baklje, bacane su petarde, a uz jake policijske snage prosvjed je večeras završen bez ozbijnijih incidenata.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.