Izborom senatora i bivšeg guvernera Virginije Tima Kainea za svog potpredsjedničkog kandidata, Hillary Clinton znatno je povećala šanse za pobjedu na izborima u studenom. Izabrala je kandidata koji će joj pomoći u privlačenju glasača centra, ali i dijela republikanskih glasača koji su razočarani kandidaturom Donalda Trumpa

Izborom Tima Kainea za svog potpredsjedničkog kandidata, Hillary Clinton napravila je veliki korak prema Bijeloj kući i šanse republikanskog kandidata Donalda Trumpa, da postane predsjednik SAD-a, sada su mnogo manje nego što su to bile prije samo tjedan dana. Ocjena je to političkih analitičara nakon što je bivša prva dama SAD-a izabrala senatora Tima Kainea za svog potpredsjedničkog kandidata na izborima za 45. predsjednika SAD-a koji će se održati u studenome ove godine. Hillary Clinton izabrala je kandidata koji će joj pomoći da privuče glasače centra, ali je izabrala i kandidata koji bi vrlo lako mogao privući i neke republikanske glasače koji su razočarani kandidaturom Donalda Trumpa.

Tim Kaine je čista suprotnost Donaldu Trumpu jer je riječ o senatoru koji za sebe kaže da je “običan, dosadan tip”, ali, što je za Hillary Clinton puno važnije, riječ je o političaru koji svojim stavovima može privući neodlučne birače iz država koje će presuditi izbornog pobjednika u studenome. I dok su neki lijevo orijentirani demokrati razočarani izborom Tima Kainea, vrh Demokratske stranke odahnuo je kada su saznali koji je izbor Hillary Clinton jer su smatrali da bi izbor nekoga poput Bernieja Sandersa značajno umanjio šanse demokratima da zadrže mjesto u Bijeloj kući.

Logika vrha Demokratske stranke je vrlo jasna, prošlotjedna konvencija Republikanske stranke je pokazala da u toj stranci vlada veliko nejedinstvo i da su mnogi razočarani izborom Donalda Trumpa za predsjedničkog kandidata. Da je kojim slučajem Hillary Clinton izabrala Bernieja Sandersa ili nekog drugog lijevo orijentiranog člana Demokratske stranke za svog potpredsjedničkog kandidata, mnogi od tih nezadovoljnih republikanaca ili bi ostali kod kuće ili bi bili prisiljeni glasovati za Donalda Trumpa. Zato je izbor nekog poput Tima Kainea bio jedini logični izbor Hillary Clinton, a prve ankete pokazuju da je bila u pravu jer je u anketama ponovno preuzela vodstvo ispred Donalda Trumpa.

Uz sve to kao senator i bivši guverner Virginije, Kaine je i ozbiljan adut u toj ključnoj državi, koja na izborima 8. studenoga može prevagnuti na stranu demokrata ili republikanaca. Tijekom izbora Baracka Obame 2008. godine baš je Kaine bio jedan od glavnih razloga što je demokratski kandidat pobijedio u toj državi prvi put od 1964. godine. Kaine izvrsno govori i španjolski jezik jer je godinu dana proveo u isusovačkoj misiji u Hondurasu, pa će biti i adut u privlačenju hispanoameričke zajednice, najbrojnije manjine u SAD-u, čiji bi glasovi trebali biti ključni na izborima u studenom. Hillary Clinton je u poruci na Twitteru istaknula i kvalitete svog suradnika, koji se, “kao mlad odvjetnik, borio protiv diskriminacije” i koji je, kao guverner, “pomagao u sprječavanju oružanog nasilja u Virginiji”.

  • VRH DEMOKRATSKE STRANKE ODAHNUO JE kad su saznali da je Tim Kaine izbor Hillary Clinton jer su smatrali da bi izbor nekoga poput Bernieja Sandersa značajno umanjio šanse demokratima

IZBOR TIMA KAINEA HILLARY CLINTON objavila je samo dan nakon što je završila Republikanska nacionalna konvencija u Clevelandu na kojoj je Donald Trump i službeno postao kandidat te stranke za predsjednika SAD-a. Ta je konvencija po ocjeni većine neovisnih analitičara pokazala da se Republikanska stranka nalazi u vrlo nezgodnoj poziciji i da joj prijeti potpuni raskol. Jedino u čemu su republikanci ujedinjeni je mržnja prema Hillary Clinton i njenom mužu Billu kojem nikako ne mogu oprostiti što je pod njegovim vodstvom Amerika zabilježila najveći ekonomski rast u proteklih nekoliko desetljeća. No, izbor Tima Kainea i tu bi mržnju mogao staviti u drugi plan pogotovo nakon govora Donalda Trumpa na konvenciji u Clevelandu. Ono što se čulo od Donalda Trumpa nije samo uznemirilo njegove političke protivnike, nego je uznemirilo i neke republikance, pogotovo nakon što je i neovisna agencija za procjenu kreditne sposobnosti Moody’s odmah objavila procjenu da će, ako se manje ili više provedu Trumpovi prijedlozi, u Sjedinjenim Američkim Državama oko 3 i pol milijuna ljudi izgubiti posao, a posljedice će gospodarstvo SAD-a odvesti u “dugoročnu recesiju.”

DODUŠE, ISKUSTVO JE POKAZALO kako ono što se čuje u predizbornoj borbi tek rijetko i u punom opsegu doista bude provedeno već i zbog postupka u američkom Kongresu. Ali neke odluke, osobito kad je riječ o međunarodnim trgovinskim sporazumima, uvelike ovise o volji američkog predsjednika, a Trump i njegovi pristalice su već jasno pokazali što misle o međunarodnoj trgovinskoj razmjeni. Trump je već više puta najavljivao kako želi “zaštititi” američko tržište od uvoza strane robe, a osobito mu je trn u oku Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA – North America Free Trade Agreement) koji optužuje kako “uništava” radna mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama. Za Trumpa je najveći problem što sporazum obuhvaća i Meksiko, a dobro je poznato mišljenje republikanskog kandidata o Meksiku i Meksikancima. Baš zato su ga savjetnici upozoravali da bi ga ljutnja američke hispano zajednice mogla skupo koštati u izuzetno važnoj državi poput Floride. Ali Trump se, barem dosad, pokazao kao izuzetno otporan na bilo čije savjete, a nekoliko je puta napomenuo da ga ne smeta samo NAFTA, nego i Transpacifički sporazum o partnerstvu (TPPA) koji smatra “užasnim dogovorom” za Ameriku. Izjavio je kako će suspendirati oba sporazuma, a ne planira ni pokušati ukloniti prepreke koje su se u međuvremenu stvorile u pregovorima oko potpisivanja trgovinskog sporazuma (TTIP) između Europske unije i SAD-a. Sve u svemu, umjesto da ruši granice trgovinskoj razmjeni, Trump ih želi ponovo postaviti, a osobito je agresivno nastrojen prema Kini i najavljuje visoke carine za kinesku robu koja dolazi na američko tržište.

  • JEDINO U ČEMU SU REPUBLIKANCI, kojima prijeti raskol, ujedinjeni je mržnja prema Hillary Clinton i njenu mužu Billu kojem ne mogu oprostiti što je SAD pod njim imao najveći rast proteklih nekoliko desetljeća

AMERIČKA POSLOVNA ZAJEDNICA I WALL STREET ne reagiraju dobro na ovakve Trumpove najave i sa zadovoljstvom su pozdravili izbor Tima Kainea za potpredsjedničkog kandidata Demokratske stranke jer je ovaj senator poznat kao zagovornik trgovinskih sporazuma te je u Senatu nekoliko puta glasovao da se takvi sporazumi i potpišu. Koliko bi potezi Donalda Trumpa mogli biti pogubni za američko gospodarstvo svjedoči i izjava Larryja Summersa, bivšeg američkog ministra financija u vladi Billa Clintona i predsjednika Nacionalnog gospodarskog vijeća za vrijeme Obame: “Ako gospodin Trump ikad ispuni makar i pola onoga što obećava, on će sigurno izazvati najgori trgovinski rat još od doba Velike depresije (1929.)”. S njim se slažu i mnogi drugi ekonomski analitičari koji su pogotovo skeptični prema Trumpovoj energetskoj politici. Naime, u vrijeme dok se čak i u SAD-u mnogi okreću alternativnim i obnovljivim izvorima energije, Trump se želi vratiti na stare metode te se okružio suradnicima kojima je sumnjiva čitava teorija o globalnim klimatskim promjenama, a odlučujuća je svakako njegova tijesna veza s Haroldom Hammom. Ovaj poduzetnik iz Oklahome je zaradio milijarde dolara spornim metodama eksploatacije nafte tzv. frackingom, a Trump ga čak namjerava postaviti za ministra energetike. Zbog takvih ideja i prijedloga Trump ima sve više protivnika i otpora, čak i iz redova republikanaca. Unatoč zaprepaštenju financijskog svijeta, čak niti moćnici američkog gospodarstva ne mogu očekivati da će Trump tako lako promijeniti svoje stavove, pogotovo ako su se pokazali tako uspješni kod “običnih građana” u postupku predizbora. Sve u svemu, već i sama šansa da Trump postane predsjednikom SAD-a i ispuni ono što najavljuje, nanosi crne oblake i nad američko i nad čitavo svjetsko gospodarstvo. No, Trump ostaje pri svojim radikalnim stavovima i time gura od sebe umjerene republikance koji bi se nakon izbora Tima Kainea za potpredsjedničkog kandidata mogli okrenuti Hillary Clinton. Trump bi glasove umjerenih republikanaca mogao izgubiti i zato što u programu stranačke konvencije nije bilo poznatih republikanskih imena koja godinama vladaju ovom stranom. Na primjer, nije došao nijedan od bivših predsjednika iz obitelji Bush, nije se pojavio čak ni bivši predsjednički kandidat republikanaca senator John McCain, iako su upravo takve osobe prije redovito predstavljale “novog kralja” stranke u borbi za položaj predsjednika. Umjesto njih su nastupali zabavljači i televizijske zvjezdice, a Jeb Bush je čak za list Washington Post izjavio kako na izborima neće uopće glasovati za kandidata republikanaca ako to bude Donald Trump. Oštre riječi od političara čiji su i otac i brat bili američki predsjednici, čak i ako je Jeb u svojoj kandidaturi ovaj puta bio poražen baš od Trumpa.

ZA RAZLIKU OD NJIH TED CRUZ, senator iz Teksasa i protukandidat na stranačkim predizborima, prihvatio je poziv te je stao za govornicu u Clevelandu. Cruz je govorio dugo, dvostruko dulje od predviđenog, ali rečenicu koju su svi očekivali, “Podržavam Donalda Trumpa”, nije izgovorio. Na kraju govora samo je objasnio kako Trumpu ne može oprostiti uvrede na račun svoje obitelji. Za Trumpa je ovaj napad došao kao naručen jer se tako stišalo uzbuđenje koje je nastalo oko plagiranog govora Trumpove supruge Melanije koja je dobre dijelove svog govora “posudila” iz jednog prijašnjeg govora sadašnje prve dame Michelle Obame. Postojala je opasnost da bi novinari u nedostatku uzbuđenja mogli početi postavljati konkretna pitanja o političkom programu republikanskog kandidata, a i delegati su postali nemirni jer su shvatili kako osim jednog narcisoida koji je okrenut samo prema sebi, zapravo nema ničega što bi republikancima pomoglo da se vrate u Bijelu kuću. I zato je došlo kao naručeno sve frustracije i ljutnju izbaciti na izdajnika Teda Cruza. Na kraju je upravo njegov istup republikancima pomogao da ipak zbiju redove iza Trumpa možda i zato što se dobro uklapa u isprobanu taktiku koja je imala uspjeha protiv Hillary Clinton. Koliko god malo stranka imala zajedničkog s osobom, retorikom i politikom Donalda Trumpa, mržnja naspram demokratske kandidatkinje je tolika da se sve to brzo zaboravi. Međutim, samo dan kasnije Hillary Clinton je izborom senatora Kainea ponovno zadala glavobolje republikancima koji se ponovno pitaju jesu li izborom Donalda Trumpa zapravo predali Bijelu kuću demokratima na još najmanje četiri godine

Komentiraj

FOTO:Guliver/Getty Images
PODIJELI
Rođen u Zagrebu 21. kolovoza 1978., novinarstvom se bavim od 2000. godine kada sam počeo pisati za sportski web portal Sportnet.hr. Nakon nekoliko godina u sportskom novinarstvu, 2009. godine prvi put dolazim u redakciju tjednika Nacional gdje radim na portalu www.nacional.hr, a povremeno pišem i za tiskano izdanje Nacionala. Sredinom 2011. s nekoliko drugih novinara Nacionala prelazim u tjednik Aktual, a od ožujka 2013. do lipnja 2014. bio sam zamjenik glavnog urednika poslovne dnevne novine Business.hr. U prosincu 2014. vraćam se u Nacional gdje pišem o aktualnim političkim i gospodarskim temama.