Vladimir Šeks večeras gostuje u Dnevniku u 18 na N1, gdje će prokomentirati aktualnu krizu vlasti te odnose između MOST-a i HDZ-a.

“Što se tiče izglasavanje povjerenja, mislim da neće nastupiti pat pozicija. Nakon 18. će stvari biti potpuno jasne, ili Karamarko ostaje, a to znači izlazak iz Vlade Petrova i ostalih ministara. Ako Karamarko uspije, ako stvori kritičnu masu, onda će biti situacija potpuno jasna. Ako situacija bude takva da Karamarko bude opozvan, tada nastupaju veliki lomovi u vladajućoj koaliciji i strukturi, što neminovno vodi do novih izbora.

Danas kroz ove priloge se pojavljuju mnogi likovi koji djeluju kao šarmeri bez pokrića. I jedni i drugi uvjeravaju i sebe i javnost da će uspjeti u svojoj nakani, ali to je logično i prirodno, da uvjeravaju javnost u svoju opciju. Šanse između Karamarka i Petrova procjenjujem na 50-50. Ključni momenat će biti odluka o Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Ako ono oslobodi Karamarka, tada je to mogućnost da MOST-ovci, ali i drugi zastupnici, kažu da nema sukoba interesa, glasat ćemo za opstanak Karamarka. Ako bude situacija da Povjerenstvo utvrdi da se radilo o težem obliku sukoba interesa, to će biti vjetar u leđa ovima koji će imati moralni alibi za glasanje protiv Karamarka. Ako pak bude blago upozorenje Karamarku od strane Povjerenstva, to daje mogućnost za djelovanje onih koji se protive tome”.

“Nema Vlade bez Karamarka”

“Ova Vlada ne može opstati bez Karamarka. Ako on bude opozvan, to HDZ radi svoga digniteta i uloge ne može prihvatiti”, smatra Šeks.

“Sada će biti lov na zastupnike MOST-a da ih se primora da promijene stajališta, za ovih 12. Logično je da će se HDZ brinuti za duše tih 12 MOST-ovaca, da promijene mišljenje. A osnova za to može biti odluka Povjerenstva. Radi se o političkom nagovaranju i dogovorima. HDZ će, pretpostavljam, pojedine pripadnike MOST-a, da ne glasaju za opoziv Karamarka jer tako glasaju za opoziv sebe. HDZ neće prihvatiti žrtvovati svojeg predsjednika stranke”.

“MOST ima lijepe i romantičarske formule, ali one nemaju veze s realnom političkom stvarnošću. I HDZ bi pretrpio veliku političku štetu u slučaju ponovljenih izbora”.

Komentiraj

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.