Seizmolog Krešimir Kuk večeras je u Dnevniku HRT-a rekao kako Hrvatske ne treba brinuti zbog potersa u Italiji ili onoga u BiH. “Bio je izvjestan period možda malo mirnije situacije u nas i okolnim područjima, ali ovo je podsjetnik da mi jesmo seizmički aktivno područje i da ne treba zaboraviti činjenicu da se potresi i kod nas događaju”, rekao je Kuk.

Dodao je kako se potresi u potpunom smislu ne mogu predvidjeti, “Tri su parametra koja mogu definirati potres: vrijeme njegova nastanka, mjesto i trenutak kada će se on dogoditi. Dosta precizno se može raditi na dva navedena parametra ali točno vrijeme je pitanje hoće li se ikada moći predvidjeti”, ističe.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić kaže kako se stanovništvo Zagreba educira o potresima. “Za grad Zagreb postoje i određena mjesta okupljanja ako do toga dođe. Puno se ulaže u educiranje u vezi s potresom”, poručio je. Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba uvjeravaju kako imaju razrađene planove za postupanje u slučaju potresa u Zagrebu.

Kuk je dodao kako potres u BiH nije direktno povezan s onima u Italiji.

Komentiraj